Nedjelja, 1 rujna, 2024
Novosti

Svetvinčenat: Nastavak priprema za 9. susret katolika iz Slovenije i Hrvatske

U Svetvinčentu je, u ponedjeljak, 29. srpnja, održan drugi susret predstavnika nad/biskupija za pripremu 9. susreta katolika iz Slovenije i Hrvatske, koji će se održati 28. rujna 2024. u Svetvinčentu, na 11. godišnjicu beatifikacije bl. Miroslava Bulešića.

Na drugom radnom susretu sudjelovali su predstavnici Zagrebačke nadbiskupije,  Riječke nadbiskupije, Varaždinske biskupije,  Koparske biskupije te domaćina, Porečke i Pulske biskupije.

            Na prvom sastanku predstavnika nad/biskupija s mons. Ivanom Štironjom, porečkim i pulskim biskupom, izabrano je geslo susreta „Moja osveta je oprost!“, poznata misao bl. Miroslava Bulešića iz Duhovnog testamenta. Na drugom susretu izabran je plakat i dogovoreni su konkretni tehnički detalji odvijanja samog programa.

                U program susreta u Svetvinčentu bit će uključeni predstavnici mjesta gdje su održani dosadašnji susreti, sukladno mogućnostima bit će odjeveni u narodne nošnje svoga kraja.  U pripremi je dvojezični hrvatsko-slovenski liturgijski vodič za svečano misno slavlje, vodič će sadržavati i potrebne tehničke upute te povijesne informacije.        

Duhovni pred program započet će u 10 sati, a svečana sveta misa u 11 sati. Nakon mise će biti mogućnost čašćenja relikvija bl. Miroslava. Susret u Svetvinčentu završiti će sa zajedničkim ručkom svih sudionika i prigodnim glazbenim programom.

Popodne je predviđeno da hodočasnici, po slobodnom izboru, pohode Lanišće – mjesto mučeništva bl. Miroslava ili Vodnjan gdje se nalazi velika zbirka relikvija.

Ilija Jakovljević

Najave