Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

Interdijecezanski duhovno – sportski susret krizmanika

Obodreni prekrasnim prošlogodišnjim iskustvom, svećenici iz Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika i ove su godine, na poziv župnika Vladimira Brizića, 1. i 2. srpnja organizirali duhovno-sportski susret krizmanika u Istri u Žbandaju i Galižani sa završnicom u Galižani. Sudjelovalo je ukupno osam župa: pet iz Porečke i Pulske biskupije (Sv. Peregrin Umag, Sv. Ivan i Pavao Žbandaj, Sv. Servul Buje, Gospa od Mora Pula i domaćin sv. Rok Galižana) te iz Riječke nadbiskupije župa sv. Mateja – Rijeka-Viškovo, iz Varaždinske biskupije Presvetog Trojstva – Ludbreg i Bjelovarsko-križevačke biskupije župa sv. Ivana Krstitelja, Bjelovar-Ždralovi. Završnom razigravanju na terenu NK „Galižana“ prethodilo je zajedničko euharistijsko slavlje koje je u župnoj crkvi u Galižani predvodio Josip Pende, kapelan u župi Rijeka – Viškovo. U svojoj homiliji Krešimir Žinić istaknuo je kako nam Gospodin daje sve predispozicije da u ovome svijetu možemo uživati. Tražeći uživanje u svjetovnim stvarima postižemo sreću koja nije stalna i  vrlo je brzo potisnu neke nesretne okolnosti. Ako se izgrađujemo u vjeri i radosti, onda stvari prihvaćamo u sasvim drugačijem svjetlu. Niti nas porazi bacaju u očaj, niti nas pobjede odvedu u euforiju. Uživati nam je u onoj božanskoj radosti koju će nam Gospin dati u otvorenosti našega srca. Osvrćući će na evanđeoski tekst propovjednik je istaknuo kako je Gospodin stalno uz nas, u istoj smo lađi. Ne smijemo dopustiti da on pokraj nas spava, nego da oslonjeni na njegovu snagu koja može stišati i najolujnije nevrijeme uz pomoć onoga što nam on nudi, molitvu i sakramente, možemo u istinskoj radosti biti njegovi svjedoci u ovom svijetu.

Nakon finalnih odmjeravanja snaga Galižana je nakon dramatične završnice i penala odnijela pobjedu protiv Žbandaja i osvojila 3. mjesto. U finalnoj utakmici Ždralovi su bili bolji od Umaga i zasluženo osvojili 1. mjesto. Epitet najboljeg strijelca s postignutih 7 golova zajednički su podijelili Mihael Radonić i Petar Zrinski (obojica iz Ždralova), najboljim golmanom pokazao se Dorian Rojnić iz Galižane, a najboljim igračem turnira proglašen je Dominik Radek iz Umaga.

Krizmanike su pratili svećenici Branimir Šapina, Rafael Villergas Castano, Goran Levak, Vladimir Brizić, Želimir Bagavac, Josip Pende, Kristijan Stojko, Krešimir Žinić i vjeroučitelj Davor Mirković.

Nogometnim natjecanjima krizmanika prethodio je turnir selekcija veterana iz Poreča, Pule i Galižane uz sudjelovanje svećeničke momčadi koja se pokazala najboljom i osvojila turnir.

Najave