Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

U Žminju proslavljen patron župe sv. Mihovil arkanđel

U petak, 29. rujna, Župa sv. Mihovila arkanđela u Žminju, kao i svake godine, svečanom misom poldanicom proslavila je svog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela. Toga dana Žminj ujedno slavi i Dan općine. Euharistijsko slavlje predvodio je preč. Željko Zec, župnik na Starom Pazinu, a koncelebrirali su, tradicionalno, svi svećenici rodom iz Žminja, kao i još nekolicina iz okolnih župa.

Uvodnu riječ dobrodošlice uputio je župnik vlč. Jordan Rovis. On je pozdravio suslavitelje, nazočne predstavnike Policijske postaje iz Rovinja, općinskog načelnika Željka Plavčića, ravnateljice škole i vrtića te cjelokupni nazočni puk Božji.

Predvoditelj je u uvodnom obraćanju, zahvaljujući za primljene izraze dobrodošlice, istaknuo kako je župnik Rovis ove godine zlatomisnik. Vlč. Rovis će svoj zlatni svećenički jubilej proslaviti 15. listopada u rodnom Pićnu te 19. studenog u Žminju.

U homiliji, preč. Zec je podsjetio kako je današnjem čovjeku govor o anđelima stran, no „mi smo vjernici, i svoj pogled usmjeravamo pogledu Crkve i njezinu nauku koji proizlazi iz nadahnutog svetog pisma i crkvene predaje. Tako nas Crkva uči da je Bog prvo stvorio duhovne glasnike, a njihova uloga je posrednička, jer povezuju Boga i čovjeka. Anđeli su kao prvijenci Božjeg djela upućeni da nas vode, štite, brane od svakoga zla i od opasnosti u svakodnevnom životu.“

Utjecati se zaštiti anđela Božjih

Posvijestio je na značenje njihovih imena koji određuju službu: Mihael – tko je kao Bog, Gabrijel – Bog je jak, Rafael – Bog liječi. Nadalje je naglasio, kako su anđeli često spominjali u Starom, ali i Novom zavjetu, a njih su susretali i mnogi starozavjetni likovi poput Zaharija, Tobija, Mojsije, kao i u Novom poput Petra i Pavla. U nastavku homilije propovjednik je podsjetio je što nas u Katekizmu Katoličke Crkva o anđelima uči Crkva.

U osvrtu na misno evanđelje, propovjednik je posebno ukazao na riječi „gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega“, te pojasnio kako su anđeli su duhovni stvorovi čije je središte Krist, ali On jasno naglašava da su oni upućeni nama. „Kad govori o najslabijima kaže: što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili. Pazite da ne prezrete nikoga od ovih najmanjih, jer kažem vam: anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca moga koji je na nebesima” (usp. Mt 18,1-5.10).

Kad uz sav ovaj teološki izričaj sučelimo katoličku praksu, reći ćemo da smo svi mi od malih nogu naučili se utjecati svom anđelu čuvaru. To su nas kao male naučile naše mame i none, zato je uz današnji blagdan prigodno potaknuti mlade majke da nauče djecu moliti molitvu anđelu čuvaru, rekao je propovjednik, te nastavio „kako odrastamo sve više vidimo kako život nije bezazlen, nego je opasnost zla stalno prisutna oko nas. Čovjeku je potrebna zaštita, jer borba se nastavlja. Čitavu ljudsku povijest može se prepoznavati pod vidom trajne borbe između dobra i zla. Konačno da nije tako, bilo bi neshvatljivo da je Krist došao na ovaj svijet, da podnese žrtvu za nas, za spasenje od grijeha.“

Ukazujući na prvo čitanje, propovjednik je pojasnio, da time što je Mihael izbacio sotonu protivnika Božjeg s nebeskih visina, a Isus, Božji pomazanik sa žrtvom na zemlji njega pobijedio, on nije nestao, on je tu. „Sam Isus, učenike učeći molitvu Oče naš, rekao je izbavi nas od zloga.

Suvremena borba dobra i zla

Možda bismo mogli reći, da ne bi Crkva Kristovo mistično tijelo, Njegova zaručnica na svom zemaljskom putu zaspala, dan joj je “trn u tijelu”, dakle borba je prisutna ona se nastavlja. Osvrnimo se na naše vrijeme, na svoje živote, na svakodnevne događaje u svijetu kod nas i u nama. Ne može se reći da smo pesimisti i da gledamo samo crno, ako kažemo da nema u svijetu pravog mira, ni među nama, nema povjerenja, uvažavanja, nema opraštanja, ili teško je do njega doći, nema prihvaćanja drugoga koji je drugačiji, ali nema ni poštivanja autoriteta. Ne govorimo crno ako kažemo da je kriza morala, ako vidimo da se danas i naravni i Božji zakon zanemaruju, kao da je sve moguće, rekao je preč. Zec, te upozorio „kako nam se valja pitati koliko nas je svijet prožet globalizmom i konzumizmom, a oslobođen duhovnosti oteo nama samima, i našoj dobroj kršćanskoj tradiciji te nas vodi utjecaj medija? Čini se, kao da je sam čovjek postao središte svega: on sve sam prosuđuje, o svemu odlučuje“. Propovjednik je podsjetio, kako se na tu problematiku u svojoj knjizi „Što je kršćanstvo” osvrnuo i papa Benedikt XVI.

„Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!“

Slaveći danas svete arkanđele, valja nam se pitati: jesmo li vjerni Bogu poput Mihaela, držimo li se Božjih zapovijedi, je li nam Isus jedini učitelj, je li nam Crkva zajednica njegovih učenika domaća, gdje ja u njoj vidim svoje mjesto i životni hod prema vječnosti i svoju sigurnost. Da bi se to ostvarilo treba aktivno raditi na sebi, mijenjati se, graditi bolje zajedništvo u obitelji, u župnoj zajednici, naći svoje mjesto u Crkvi. No, tog uspješnog puta neće biti bez spremnosti da koji put podnesemo i pogrdu, nepravdu, da možemo oprostiti, prihvatiti žrtvu, pomiriti se. Radeći na sebi, gradimo novi svijet, Kraljevstvo Božje, rekao je preč. Zec, te homiliju zaključio mislila Lava Velikog „kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo“.

Novi kalež župi na dar

U obraćanju nakon popričesne molitve župnik Rovis je pozvao okupljene da zajednički izmole Molitvu sv. Mihovilu. Župnik je izrekao završne zahvale svima koji su doprinijeli organizaciji toga slavlja. Čestitao je imendan svima koji nose ime svetih arkanđela, napomenuvši da ih na području župe ima pedesetak. Čestitao je nazočnim policajcima dan njihova zaštitnika.

Potom je župnik istaknuo da je župa za tu prigodu dobila na dar novi kalež od jednog Žminjca koji živi i radi u Italiji. Donator je Flavio Božac.  

Misno slavlje glazbeno je animirao župni zbor pod ravnanjem Aleksandre Orbanić.

Txt: G. Krizman

Foto: S. Mužina, Župa Žminj

Najave