Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

Cere: Proslava župne svetkovine sv. Mateja u znaku glazbe

U četvrtak, 21. rujna, je u Župi sv. Matej – Cere proslavljena župna svetkovina sv. Mateja apostola. Slavlje je započelo koncertom pazinskog Zbora Roženice. Nakon uvodnog dijela koncerta sa zabavnim pjesmama, mahom iz opusa jednog od najvećih imena hrvatske zabavne glazbe pok. Olivera Dragojevića, uslijedio je dio posvećen Istri u kojem su izvedene pjesme utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja toga zbora maestra Nella Milottija, ali i skladbe novijeg datuma, suvremenih istarskih skladatelja poput Đeni Dekleva Radaković. Pjevači Zbora Roženice koncert su zaključili kolopletom duhovnih pjesama, što je ujedno, prema riječima voditeljice Ines Drndić, i htjelo biti uvod u misno slavlje.  

Nakon uvodnih pozdrava domaćeg župnika vlč. dr. sc. Bernarda Jurjevića misu je predvodio vlč. Geremia Massa, župnik u Hreljićima I Filipani. Vlč. Massa je u prigodnoj homiliji posvijestio okupljenima da nije dobro ograničiti se samo na slavljenje svetkovina kao vjerskih tradicija, već nam to treba biti poticaj da se zapitamo što je poziv svakoga od nas – a to je da budemo slika Isusa Krista u svijetu, u okolnostima u kojima živimo i djelujemo. Razlamajući Riječ Evanđelja propovjednik je istaknuo dio koji donosi zapis da je Isus ‘ugledao’ Mateja, gdje je to ‘gledati’ daleko dublje od pogleda vidom, riječ je o pogledu s ljubavlju, „i dok smo za mnoge ljude mi nevidljivi, Gospodin nas primjećuje i kada nas drugi ne žele vidjeti“. Pozvao je okupljene da to euharistijsko slavlje bude zaista susret s Gospodinom.

Nakon mise župnik, vlč. Jurjević, je za sve okupljene organizirao domjenak u društvenom domu. Misi je kao i svake godine nazočio načelnik Općine Žminj Željko Plavčić.  

Humanitarni koncert kao uvertira u župni svetkovinu

Župa sv. Mateja je kao dalji uvod u proslavu župne svetkovine organizirala, u subotu, 9. rujna, humanitarni koncert na kojem su nastupili razni lokalno poznati izvođači zabavne glazbe.  Koncert je održan na nogometnom igralištu pod šatorom, a prilozi od hrane i pića donirani su u humanitarne svrhe. Koncertu je u 18 sati prethodio duhovni, molitveni dio programa.

Vlč. dr. sc. Bernard Jurjević je od samog svog dolaska u župe Barban i Cere započeo s organiziranjem humanitarnih koncerata čiji prihod redovito biva namijenjen za neku od aktualnih velikih potreba, ali dio uvijek i za potrebe pomaganja potrebitih u tim župama, a župljani se s velikim poletom i oduševljenjem uključe u realizaciju tih projekata.  

o Zboru “Roženice”

Mješoviti pjevački zbor “Roženice” Pazin osnovan je 1979. godine. Do kraja 2002. umjetnički voditelj zbora bio je maestro Nello Milotti (1927. – 2011.), poznati istarski glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Od 2003. umjetnička voditeljica Zbora je profesorica Ines Kovačić Drndić a od nedavno i predsjednica Zbora.

Zbor ima među svojim članovima učenike, studente, poslovne ljude i umirovljenike te je pravi primjer međugeneracijske solidarnosti. Uz to, među članovima su i osobe s intelektualnim poteškoćama i osobe s invaliditetom te Zbor tako promiče socijalnu uključenost i ravnopravnost. U posljednje vrijeme Zbor ima sve više mladih članova i prepoznat je po inovativnom pristupu u radu i kvaliteti izvedbe što dokazuju brojne nagrade sa natjecanja u raznim kategorijama kao i pozivi za sudjelovanjem na prestižnim koncertima i gostovanjima poput poziva za sudjelovanje na tradicionalnom božićnom koncertu „Božić u Ciboni“ u organizaciji HRT-a koji se održava 26. prosinca u sportskoj dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu. Zbor je od 2017. godine redovni i jedini predstavnik Istre i Kvarnera na ovom prestižnom božićnom koncertu koji se izravno prenosi u programu HRT-a.

Zbor se uspješno predstavlja i u inozemstvu. U rujnu prošle godine Zbor je proveo šest dana na gostovanju u Walesu gdje je održao tri zapažena koncerta i pokrenuo snažnu međunarodnu suradnju sa zborovima iz Walesa koji su u svibnju 2019. godine sudjelovali na FAKS-u, Festivalu amaterskog kulturnog stvaralaštva.

Na navedenom festivalu zborova u Istri koji okuplja više od 800 pjevača u dva proljetna izdanja, Zbor Roženice aktivno sudjeluju kao domaćini i izvođači dok je dirigentica Ines Kovačić Drndić i predsjednica festivala. Također, Zbor je suradnik međunarodnog festivala MUSICA SACRA koji se održava u Vrsaru, Rovinju i Pazinu. U srpnju 2019. godine Zbor je gostovao na istoimenom festivalu u Bellunu u Italiji kao jedini izabrani predstavnik hrvatske zborske scene.

Stilski repertoar Roženica je vrlo širok i raznolik. Usmjeren je na djela istarskih skladatelja i onih koji se temelje na istarskoj ljestvici te djela hrvatskih i stranih skladatelja iz svih razdoblja glazbene umjetnosti. Zbor je u 2019. godini proslavio 40.-tu obljetnicu uspješnog kontinuiranog rada. Koncert „Vjeruj u ljubav“ je projekt kojeg Zbor realizira od 2016. godine uz pomoć brojnih sponzora i podršku lokalne i regionalne samouprave.

G. Krizman

Najave