Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

Obraćanje biskupa Štironje svećenicima uz proslavu 10. godišnjice proglašenja blaženim Miroslava Bulešića

Poštovani svećenici!

Već smo u pismu Prot. br.: 419/2023., od 27. srpnja 2023. najavili obilježavanje 10. godišnjice proglašenja blaženim Miroslava Bulešića, koja je bila 28. rujna 2013. u Puli.

Nakon razmišljanja o dugoročnijem obilježavanju Danâ bl. Bulešića i razgovora s nekoliko svećenika, čini se zgodnim da se ova „okrugla“ godišnjica beatifikacije održi u Eufrazijevoj bazilici – katedrali u Poreču.

Ovim vas, stoga, sve pozivam na svetu Misu koju ćemo slaviti u porečkoj katedrali, u četvrtak 28. rujna u 18 sati. Sat prije toga bit će prigoda za svetu ispovijed te pobožnost u čast bl. Miroslava. Nakon svete Mise bit će kratko predstavljanje Duhovnog dnevnika.

Molim sve svećenike da toga dana sve svoje dužnosti, uključujući i razna liturgijska slavlja, stave u prijepodnevne termine, tako da se možemo okupiti u što većem broju.

Pohvalno je da su neki svećenici došli u Lanišće i Svetvinčenat organizirano autobusima. Možda je i u ovoj prigodi zgodno povezati se na dekanatskoj razini i doći zajednički autobusima?  Organizirana zajednička hodočašća lijepa su prigoda da vjernici tijekom vožnje nešto više čuju o primjernom životu bl. Miroslava, te se tako bolje priprave za misno slavlje.

Ovim, ujedno zahvaljujem svim svećenicima i vjernicima na doprinosu za obilježavanje 76. godišnjice mučeničke smrti bl. Miroslava; hvala svim hodočasnicima, napose pješacima. Zahvaljujem, također, župnicima Lanišća i Svetvinčenta, njihovim suradnicima, članovima zborova, i ostalima koji su dali svoj doprinos. Neka svima bl. Miroslav uzvrati svojim zagovorom.

Dragi svećenici, lijepo vas molim da se potrudite te povjerene vam vjernike pozovete i organizirate kako bi zajednički, na najsvečaniji način zahvalili Bogu za dar blaženika i tako  obilježili 10. godišnjicu beatifikacije našeg bl. Miroslava, svećenika i mučenika. Posebno vas molim da na prikladan način animirate roditelje ovogodišnjih krizmanika, da dođu zajedno sa svojom djecom i zahvale Bogu za darove Duha Svetoga, te zamole zagovor bl. Miroslava, da nas sve, napose djecu i mladež, prati njegov zagovor. Započinjući novu školsku godinu ovo je izvrsna prigoda da se pozovu i krizmanici koji će ove školske godine pristupiti sakramentu svete potvrde, da zajedno sa svojim roditeljima hodočaste i mole zagovor bl. Miroslava da ih prati na putu pripreme i pristupanja sakramentu krizme, kao i na putu pripreme za nove životne korake.

Poštovani svećenici, zasigurno ste svjesni svoje uloge u promicanju imena, kulta i pobožnosti našega blaženika i mučenika. Kao što sam ovih proteklih dana u više navrata naglašavao važnost izmoljenog čuda za nastavak kanonizacije, to ponavljam i ovom prigodom. Dakako, sve prepuštamo volji Božjoj, no mi učinimo, ozbiljno i odgovorno, onaj dio koji nama pripada. Ne bi bilo lijepo da bl. Miroslav i njegovo svjedočanstvo mučeničke smrti padne u nemilost ljudskom zaboravu, raznim isprikama i, ne daj Bože, indiferentizmu.

Srdačno vas pozdravljam i želim obilje Božjega blagoslova u dušobrižničkom i pastoralnom djelovanju za spasenje duša.

Biskup Ivan Štironja

Najave