Utorak, 16 srpnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Vlč. Zgrablić proslavio srebrni jubilej i u rodnom selu

Prigodi tekst pristigao iz Župe sv. Ivana i Pavla u selu Zgrablići, povodom proslave srebrnog misičkog jubileja vlč. Darka Zgrablića.

„U nedjelju, 6. kolovoza, na Blagdan Preobraženja Gospodinova, velečasni Darko Zgrablić, je u svojoj rodnoj župi Sv.Ivan i Pavao održao misno slavlje povodom svog srebrnog jubileja. Na svetoj misi okupilo se mnoštvo župljana iz cijele naše Župe, a i šire. Misu su uz našeg Darka koncelebrirali župnik Mate Kolak, pavlin i prečasni Mladen Matika, koji je u homiliji izrekao poticajne i dirljive riječi te su nas svih potakle na promišljanje i molitvu za veći broj duhovnih zvanja.

»Okupili smo se u ovom domu Božjem da Bogu zahvalimo za prijeđeni životni i svećenički put. Svaki srebrni jubilej pa tako i ovaj ne slavimo samo zbog osobe svećenika nego i zbog poruka koje takav događaj upućuje svima nama. Slavimo otajstvo svećeništva, slavimo ustrajnost u zvanju i svećeničkom poslanju koje je po riječima svetog pape Ivana Pavla II. i dar i otajstvo.

Kako prikazati svećenički poziv nakon 25. godina služenja Crkvi i narodu? Kako sažeti 25. godina svećeničkog života i djelovanja? Poslužit ću se jednom slikom. U jednoj pokrajnjoj kapeli crkve Il Gesú u Rimu postoji jedna oltarna pala na kojoj je naslikan Isus. Tu Isus drži svoje srce u rukama i pruža ga promatraču ili promatračici kao dar. Taj Isus koji u rukama drži svoje srce, poziva svoga promatrača da prihvati ponuđeni dar, prihvati Isusa u svoj život i prihvaćajući njegovo poslanje, ljudima donese radosnu vijest o Bogu. Pritom Isus ne želi ništa zadržati za sebe što je primio od Boga, svoga Oca. Puno više bi htio da naš život bude označen Božjim pečatom njegova života i nauka. U toj slici vidim svećenički život.

Pogledajte sada njegove ruke, od trenutka kada ih je Biskup pomazao poslane su da služe s ljubavlju vama. Zašto baš ruke? Papa Benedikt XVI. Kaže: „Čovjekova je ruka sredstvo njegova djelovanja, znak je njegove sposobnosti da se suoči sa svijetom, upravo da svijet uhvati za ruku i povede ka Gospodinu. Gospodin je na nas položio ruke i sada želi da naše ruke u svijetu budu njegove ruke. On želi da naše ruke ne budu više oruđe za prisvajanje stvari, ljudi, svijeta, nego da one prenose njegov božanski dodir i stave se u službu njegove ljubavi.“

Zahvalimo Bogu što postoje dobri ljudi koji bez galame, u skrovitosti svojih duša, mole svaki dan za svećenike, jer u svjetlu vjere znaju koliko je dragocjeno i teško njihovo poslanje. Bez snage i milosti koja nam dolazi po njihovim molitvama, mi svećenici bili bismo kao auto bez goriva; prošli bismo vrlo malo puta u vršenju svojeg poslanja. Neka te osobe budu blagoslovljene i neka ih Gospodin nagradi za potporu koji nam pružaju svojom molitvom. Vjerujem da i u ovoj župi ima takvih molitelja.«

U ime svih župljana uručen mu je dar – slika drage nam Crkve u kojoj je primio sakramente kršćanske inicijacije i po prvi puta prije 25 godina spustio Božju slavu svima nama.

Po okončanju Svete mise i primljenom blagoslovu, vlč. Darko je pozvao sve svoje susjede na zajedničko druženje i ručak u rodnom mu selu Zgrablići, kojemu su se svi rado odazvali, od najmlađih do najstarijih. U ime svih susjeda uručen mu je i poklon slika „komunske šterne“ rodnog mu sela. Na istoj šterni koja je danas simbol zajedništva, mještani su se okupili i napravili zajedničku fotografiju svima za uspomenu te je na taj način vlč. Darko, koji je svima nama, na veliki ponos i radost kao i pred 25 godina ponovno ujedinio cijelo selo.

Našem Darku od srca čestitamo 25. godišnjicu svećeništva. Neka ga i dalje prate zaštitnici njegove rodne župe Sv. Ivan i Pavao, a Majka Božja od Zdravlja neka izlije svoj obilan blagoslov na njega.

Dragi Darko, lijepo je što postojiš!

Selo Zgrablići“

Najave