Srijeda, 17 srpnja, 2024
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Josipa Leko otvara 24. međunarodni orguljski festival Organum Histriae

25 lipnja, 2023 @ 20:00 - 21:00

U Motovunu je u nedjelju, 25. lipnja otvorenje 24. Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae s početkom u 20 sati.
Ovogodišnji koncertni ciklus otvara Josipa Leko, jedna od najznačajnijih orguljašica mlađe generacije u Hrvatskoj, nastupom na veoma značajnom povijesnom instrumentu – orguljama Gaetana Callida iz 1797. Iako mlada, Leko pod svojim prstima već nekoliko godina ostvaruje zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima i koncertnim ciklusima, čime promovira Hrvatsku na europskoj orguljskoj karti.
Organum Histriae projekt posljednjih nekoliko godina stavlja poseban naglasak na mlade hrvatske umjetnike, a ovogodišnjim koncertom otvorenja i na Callidove orgulje koje, iako restaurirane davne 2006. god., još uvijek čekaju na premještaj s privremene lokacije (crkva Blažene Djevice Marije od Servita) na originalnu (župna crkva Sv. Stjepana). Prikladnim programom uglavnom talijanskih baroknih kompozitora, Josipa će nas odvesti na putovanje u neka davna vremena kada je topli pjev ove Kraljice instrumenata ponosno izlazio iz župne crkve i odjekivao trgom Andrije Motovunjanina.
Ove godine festival se neće održati u obliku koji je bio do sada (festivalski tjedan, koncert za koncertom), već jedan koncert mjesečno (lipanj-listopad) kako bi orgulje u Istri “živjele” kroz nešto duži period.

Details

Date:
25 lipnja, 2023
Time:
20:00 - 21:00