Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

Poreč: Započeo X. međunarodni simpozij crkvenih pravnika

Deseti međunarodni simpozij koji je okupio crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije u Poreču o temi „Parnice za proglašenje ništavosti ženidbe. Očekivanja i izazovi reforme postupka” započeo je svojim radom 7. listopada u organizaciji Hrvatskoga kanonističkog društva, uz suorganizaciju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Porečke i Pulske biskupije, a pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije.

Na otvaranju simpozija bili su nazočni duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva dubrovački biskup Mate Uzinić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te velik broj crkvenih pravnika, djelatnika crkvenih sudova i studenata kanonskoga prava.

Uvodeći u rad znanstvenoga skupa pozdravnu riječ uputio je dr. Josip Šalković, potpredsjednik Hrvatskoga kanonističkog društva, istaknuvši da je već prije stupanja na snagu reforme kanonskog postupka, osobito tijekom održavanja III. izvanredne biskupske sinode u listopadu 2014. godine, veliki broj sinodskih otaca istaknuo nužnost pojednostavljenja i ubrzavanja postupka za priznavanje slučajeva ništavosti. Nepunu godinu dana nakon što je reforma stupila na snagu, možemo slušati o prvim očekivanjima, ostvarenjima i izazovima, rekao je. Dr. Šalković zaželio je sudionicima da im ovogodišnji Simpozij donese radost i pruži svjetlo kako bi i sami mogli biti svjetlo onima koji se nalaze usred oluje, osobito onima koji dvoje o valjanosti svoje ženidbe ili su uvjereni u njezinu ništavost.

Nakon što je predvodio molitvu, biskup Kutleša pozdravio je sudionike Simpozija i zaželio im dobrodošlicu, a duhovni voditelj Društva, biskup Uzinić, uputio je prigodnu riječ te istaknuo da su nove okolnosti reforme kanonskog postupka povećale odgovornost ne samo crkvenih pravnika, nego i biskupa. Mons. Uzinić pročitao je poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je izrazio nadu će se sudionici Simpozija, razmišljajući ovih dana o temi Simpozija, osjetiti pozvanima pratiti, razlučivati i ozdraviti slabosti pojedinih ženidbenih drugova, staviti se na raspolaganje kad se vrši obavijesna, savjetnička i posrednička služba u fazi pastoralne istrage, te odgovorno dijeliti pravednost na crkvenim sudovima. Mons. Uzinić prenio je ujedno pozdrave vojnog biskupa u BiH Tome Vukšića. Uime suorganizatora Simpozija, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, riječi pozdrava v.d. dekana dr. Tončija Matulića pročitao je mr. Emil Svažić.

Prvoga dana simpozija održana su sljedeća predavanja: Poticaji, temeljni kriteriji i “duh” reforme kanonskog postupka (mr. I. Rak, Varaždin); Dijecezanski biskup pred usko sudskim i pastoralnim očekivanjima reforme kanonskog postupka (dr. I. Ivanković-Radak – mr. A. Toth, Subotica); Uvođenje parnice za proglašenje ništavosti ženidbe (dr. T. Đukez, Đakovo); Novine u određivanju mjerodavnosti sudišta u parnicama o ništavosti ženidbe (mr. L. Paljević, Krk); Pokretanje i istraživanje parnice u redovitom postupku (mr. N. Menalo, Mostar); Testis unus testis nullus u rimsko-kanonskom i kanonskom postupku (dr. I. Milotić, Zagreb); Presuda, njezino pobijanje i izvršenje u redovitom postupku (dr. V. Papež, Ljubljana).

Prvim dijelom znanstvenog simpozija predsjedao je dr. Ratko Radišić, sudski vikar Međubiskupijskoga prizivnog suda u Zagrebu, a moderirao je mr. Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha u Zagrebu, definitor i ekonom Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Drugim dijelom znanstvenog simpozija predsjedao je dr. Nikola Škalabrin, sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu, a moderirao mr. Mato Mićan, sudac na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Đakovu.

U poslijepodnevnim satima sudionici su obišli Poreč, Sveti Petar u Šumi i Svetvinčenat gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan te u homiliji sudionike Simpozija pobliže upoznao sa životom bl. Miroslava Bulešića. (IKA)

Najave