Srijeda, 17 srpnja, 2024
Novosti

Obnovljena Kalvarija u Boljunu

Pobožnost križnog puta po obnovljenoj Kalvariji predvodio je ordinarij mons. Dražen Kutleša

Foto galerija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/173-boljun-kalvarija-2016.html

U subotu, 19. ožujka 2016., dan uoči Cvjetnice, u Boljunu, u sjeveroistočnom dijelu biskupije,  naš biskup, mons. Kutleša predvodio je pobožnost križnog puta i blagoslovio obnovljenu Kalvariju. Prema želji skupine vjernika, koji su se zalagali u obnovi, ovaj je križni put obnovljen na nakanu za obraćenje obitelji. Upravo je stoga i izabran blagdan sv. Josipa, zaštitinika obitelji, za svečani blagoslov. 

Zapis na križu na Kalvariji donosi datum izrade, 1914. godinu.  Obnovu, koja je trajala godinu dana, i  dovršena je uoči samog blagoslova, na poseban su način željeli Nevenka i Radovan Križman koji su je i financirali. Na realizaciji projekta radilo je kao tim šest osoba, iz župa Kastav i Buzet, svaki obavljajući svoj zadatak:  Nevenka i Radovan Križman, Ondina Jakac, Drago i Silvana Kodelja, te, kao duhovni asistent don Jure Purkić. Upravo su oni na svečanom blagoslovu čitali postaje križnog puta. Novu kapelicu Majci Božjoj izgradio je Drago Kodelja. On je popravio i križ koji je nošen u procesiji, riječ je o antikvitetnom križu starom 100 godina.   Stazu križnog puta čistili su Darko Šimetić, Mario i Natalija Mohorac, a za ravnanje staze strojem pobrinuo se Dean Komar.

Na vrhu Kalvarije nalaze se tri kamena križa izrađena 1914. a pri ovoj obnovi Corpus na središnjem križu obojan je u zlatnu boju. Postaje su obilježene drvenim križevima sa rimskim brojevima i natpisima.

Usprkos poteškoćama, uz molitvu, klanjanje i post te uz Božju pomoć uspjela je tako obnova koju je Nevenka Križman poželjela prije 6 godina kada je prvi put vidjela boljunsku Kalvariju.

Temeljna ideja obnove križnog puta bila je  „neka to bude mjesto molitve, meditacije i hodočasničko mjesto “, rečeno je u završnim zahvalama.

Blagoslovu je prethodila duhovna obnova koju je početkom ožujka predvodio don Milivoj Bolobanić.

S biskupom je za ovu prigodu bio i vlč. Vladimir Brizić, vicekancelar biskupije, a koji je ujedno i prethodni župnik u Boljunu.

Na kraju su djeca pjevala pjesmu „Cvijeće za Mariju“ i ispred Marijinog kipa stavila buketiće cvijeća.

Završno je otpjevana pjesma „Došli smo ti Majko draga“.

Sve je zaključeno prigodnom zakuskom i druženjem. Za organizaciju zakuske pobrinuli su se Radojka i Đani Jurman, a ostali župljani i župljani susjednih župa donijeli su  kolače, hranu i piće.

Hvala svima koji su se na bilo koji način angažirali u realizaciji ovog projekta.

(Jasmina Ladika)

Najave