Srijeda, 17 srpnja, 2024
Novosti

Sv. Stjepan proslavljen u Krasici

U župi bl. Francesca Bonifacia, u  Krasici proslavljen blagdan župnog zaštitnika, sv. Stjepana prvomučenika.

 Svečano misno slavlje vodio je mjesni župnik Miroslaw Paraniak, a svečanosti euharistije  je doprinio i župni zbor.

 U nadahnutoj homiliji župnik je naglasio važnost svjedočenja vjere i u današnje vrijeme te naveo primjere blaženika s ovih prostora: biskupa Alojzija Stepinca, svećenika Miroslava Bulešića i Francesca Bonifacia. 

 Stjepan Prvomučenik bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve, to znači po svojoj službi skrbnik za siromašne u zajednici.

 Židovske su ga starješine, razjareni njegovim riječima i ugledom u narodu najprije uhitili i dovukli pred svoje Veliko vijeće. Lažno su ga optuživali da je govorio bogohulne riječi protiv Mojsija i protiv Boga. Stjepan se branio.

 To je vijećnike još više razljutilo: izveli su ga izvan grada i pogubili kamenovanjem.

 Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

 Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom, znakom “oruđa” kojim je ubijen, u drugoj.

 Sveti Stjepan je prvi koji za Krista posvjedočio svojom krvlju. Zbog toga je nazvan Prvomučenik,  a njegov lik je u povijesti crkve i spasenja ostao kao primjer svih ostalih mučenika. Zbog svoje blizine najradosnijoj i jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, svetkovini Božića, ova svetkovina i ovaj Svetac su promovirani kao najbliži Kristu i to onom malom djetetu, malom Bogu, Božiću, da se time naglasi i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje.

 Dakle, kao što je rođenje Kristovo, Božić, Isusov ovozemaljski rođendan, tako je Stjepanova smrt njegov nebeski rođendan. Time nam svetac Prvomučenik daje primjer i poticaj kako u životu živjeti, kako se nositi s neprijateljima i za koga i koje ideale se u ovom životu žrtvovati.

 Nakon svečane mise u župnoj crkvi, uslijedio je kulturno umjetnički i zabavni dio programa u mjesnom Domu kulture, odnosno sjedištu Zajednice Talijana Krasica.

Valerija Dešković Mirosav

Najave