Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

“Istarski Betlehem” u sv. Lovreču

Više od 150 sudionika i ove je godine mjesecima marljivo radilo kako bi sv. Lovreč ponovo zasjao posve drugačijim, arhaičnim i nekako bezvremenskim sjajem. Skupina entuzijasta koja već više godina realizira najveće uprizorenje živih jaslica u Istri i ove je godine na prvo od tri uprizorenja, u nedjelju, 20. prosinca privukla veliki broj posjetitelja. Kroz godine ova je prekrasna tradicija postala pravi brend tog malog mjestašca, a zanimljivo je i to da ulogu članova Svete obitelji svake godine ima druga obitelj iz tog mjesta. Na trgu Placa ove nedjelje se u jaslicama rodio Isus kojeg utjelovljuje dvomjesečni Fran Novak, uz njega je otac Renato u ulozi Josipa i mama Jelena Rajić Novak kao Marija.

Oko jaslica pored crkve štale su s konjima, magarcima, svim domaćim životinjama, rimski legionari na straži pred prilazima u uskim uličicama duž kojih u konobama posjetitelji mogu pratiti rad obrtnika: kamenoklesara, kovača, stolara… Trgovi i ulice Svetog Lovreča osvijetljeni su vatrom, svaki detalj vjerno reproducira okolnosti života od prije dva tisućljeća.

U župnoj crkvi Svetog Martina posjetitelji mogu vidjeti jaslice koje je osmislio Silvano Banović sa suradnicima. Na srednjovjekovnom  tornju dominira betlehemska zvijezda, iznad živih jaslica postavljen je bijeli anđeo.

Uprizorenje će se ponoviti na blagdan sv. Stjepana, 26. 12. i na Bogojavljenje, 06. 01. 2016. Program započinje u 17 i traje do 20 sati.

Stanovnici sv. Lovreča ovako pozivaju sve ljude dobre volje da posjete Sveti Lovreč i dožive njihovu viziju rođenja Gospodinovog:

„Dočekat će Vas ovdje betlehemska obitelj, pastiri, kraljevi, anđeli i stražari. Unutar štalice, izgrađenoj posebno za tu prigodu u blizini crkve Svetog Martina, bit će u jasle položeno novorođenče, uz kojeg će budno bdjeti  Marija i Josip. Ulicama „Betlehema“  šetati će pastiri s ovcama, kozama I magarcima. Moći ćete vidjeti i druge domaće životinje: kokoške, piliće, zečeve, kuniće, boškarine i  konje. Djeca će imati priliku jahati na magarcu ili konju ili se pak provozati u vozu punom sijena.

Ostali stanovnici i njihovi gosti će vas iznenađivati dok budete šetali ulicama ovog srednjovjekovnog gradića pokazujući vam svoju umješnost u starinskim zanatima. Susrest ćete postolara, pekarice, stolara, kamenoklesara, kovača, bačvara, prelje, ribara i mlinara.

Dok su kraljevi mudraci –  Melkior, Gašpar i Baltazar na devama u Betlehem stigli Isusu s Istoka, naši ce kraljevi stići na konjima sa Juga Istre, točnije iz Manjadvorci, te će pred novorođenog Kralja donijeti tamjan, zlato i smirnu.

Tajna ljepote obiteljskog života jest u dobroti, međusobnom poštivanju i darivanju. Betlehemska obitelj, Marija, Josip i Isus žele svojom skromnošću i međusobnim predanjem u našim srcima probuditi onu istinsku želju za zajedništvom i mirom kojega prizivamo u srca svih vas koji ćete ovog Božića sebi i svojoj obitelji pokloniti susret Neba i Zemlje u našem “istarskom Betlehemu”.

Osim više od 150 kostimiranih sudionika koji će nam dočarati  betlehemski ugođaj najljepše noći, u Svetom Lovreču će sve tri večeri biti organiziran Božićni sajam na Trgu Placa, pored crkve sv. Martina. Na sajmu će se sa svojim domaćim autohtonim proizvodima, te  ručno izrađenim ukrasima, nakitom i suvenirima predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva Lovreštine i šire.

 U Galeriji “Placa” biti ce postavljena izložba u organizaciji Kluba Amaterske Fotografije iz Svetog Lovreča. Svoje će fotografije izložiti tridesetak članica i članova kluba, među kojima su već renomirani fotografi poput  Dalibora Talajića, Dušana Grbca i Kristiana Macinića, Luize Štokovac, Nikoline Velić, Davida Medena, Doriana Orbanića, Nenada Šimunića… Sve izložene fotografije bit će na otkup po promotivnoj cijeni, a sakupljeni novac bit će doniran u dobrotvorne svrhe. Izložba u Galeriji Placa bit ce otvorena za posjetitelje svakim danom u božićnom vremenu i blagdanima, od 17 -19 sati.

 U obiteljskoj kući gospodina Maria Heraka, u kojoj se njeguje tradicija izrade jaslica, moći ćete pogledati ovogodišnje, 55. po redu uprizorenje Isusovog rođenja.

 U župnoj crkvi Svetog Martina,  župljani uz vođenje i koordinaciju Silvana Banića  također će postaviti jaslice koje će se moći razgledati. Razni izvođači će pjesmom ispred štalice i župne crkve dati još posebniji božićni ugođaj ovom događaju.

 Osim uz vatru uz koju će se grijati pastiri, moći ćete se zagrijati i uz kuhano vino i čaj.  Sve tri večeri u kojima će biti uprizoreno Isusovo rođenje moći ćete kušati domaći kruh iz krušne peći.

Ove godine vrijedni entuzijasti predvođeni Adrianom Radovčićem spremaju niz iznenađenja i novih sadržaja koje će posjet površinom najvećim živim jaslicama u Hrvatskoj posjetitelje učiniti nezaboravnim.

Najave