Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

Božićno primanje biskupa Kutleše

Porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, tradicionalno uoči Božića priredio domjenak za svećenike, redovnike i redovnice te gradonačelnike i načelnike općina.

Primanje je u biskupskom ordinarijatu u Poreču priređeno posljednje subote prije Božića, 19. prosinca. I kler i civilne vlasti okupili su se u velikom broju.

Prigodnu čestitku ordinariju, biskupu u miru mons. Milovanu te predstavnicima gradski i općinskih uprava u ime klera biskupije izrekao je generalni vikar mons. Vilim Grbac.

Župan Istarske županije Valter Flego započeo je svoje obraćanje zahvalom na pozivu. na kraju smo jako izazovne 2015. godine, no u kojoj smo mogli osjetiti jednu veliku suradnju. Suradnju između različitih čimbenika javnog sektora, između javnog i privatnog sektora ali i veliku suradnju s Crkvom, te se u tom smislu želim zahvaliti n a mnogim konkretnim plodovima te suradnje. Govorim i o zajedničkim inicijativama koje smo promišljali oko stipendiranja, oko hospicija i cijelom nizu humanitarnih i drugih zbivanja. S nadom u taknu suradnju, u još boljoj i uspješnijoj 2016. godini župan je svima zaželio miran i čestiti Božić.

Biskup Kutleša je u svome obraćaju okupljenima naglasio želju pape Franje da se Crkva posveti na poseban način Godini milosrđa. No sagledamo li što je to milosrđe, primijetiti ćemo da to nije samo nekome nešto dati kao izraz ljubavi. Ta ljubav nadilazi ono što mi smatramo ljubavlju. Milosrđe je suosjećanje s nekim, shvatiti koji su njegovi problemi, s njime živjeti. Nije uvijek čovjeku samo potrebno nešto dati, poneka d je najpotrebnije popričati s osobom i pokazati razumijevanje. Stoga u Godini milosrđa, osim na primanje oprosta i zauzimanja oko onoga što nam donosi otvaranje Vrata milosrđa, potrebno se je posvetiti čovjeku. Čovjek je ono zbog čega, uostalom postoje i politika i Crkva, naglasio je biskup. Ako nema čovjeka, ako se njemu ne posvetimo onda nema smisla ni politika ni sve ono drugo što činimo, rekao je biskup te svima uputio srdačne čestitke za nadolazeće blagdane, uz zahvalu za suradnu. Bog je suosjećao s čovjekom i postao čovjekom da bi nas mogao shvatiti, zaključio je biskup.

Najave