U prigodi Dana državnosti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti 27. lipnja na Pantovčaku uručila je odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, a među dobitnicima je i Hrvatski katolički radio "za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici". Tiskovni ured naše biskupije je u konstantnoj suradnji s HKR, pa stoga srdačno čestitamo na primljenoj Povelji!

Predsjednica Grabar-Kitarović u pozdravu nazočnima istaknula je kako odlikovanjima i priznanjima izražavaju zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima. „Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našega društva“, rekla je.

Više o HKR na ovom linku: https://hkm.hr/vijesti/domovina/dobitnici-povelje-rh-zbog-njih-slusate-hrvatski-katolicki-radio/?fbclid=IwAR2d-lqMLgxTNTSfAdHWFoFFYkzWcvMCMFJkW4BGor_PWIUVs05g5P2yESg

„Prekjučer smo proslavili Dan hrvatske državnosti koji je na ovom mjestu, na Pantovčaku, okupio ljude iz svih područja javnoga djelovanja. I danas dodjeljujem odlikovanja širokom spektru pojedinaca i udruga koje svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije. Naši umjetnici i djelatnici u kulturi, kao i oni koji stvaraju našu suvremenu religijsku kulturu, nositelji su ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti. Posebno smo ponosni na njihove osobne uspjehe u Hrvatskoj i izvan njezinih granica kao i uspjehe naših kulturnih društava i manifestacija koje desetljećima njeguju hrvatski identitet. Svi vi ste kreatori a ujedno i čuvari našega duhovnog i materijalnoga kulturnoga nasljeđa čiji rad pridonosi našem ugledu kao društvu koje je stvaralo velike nacionalne i europske umjetnike te promicalo naše ukupno spomeničko nasljeđe i suvremenu kulturu i umjetnost.“

Predsjednica je zatim istaknula doprinos znanstvenika i gospodarstvenika u promicanju ugleda naše domovine. „O osobama najranjivijih skupina društva brinu civilne i crkvene udruge i pojedinci koji svoju ljubav, vrijeme i energiju ulažu u nesebičan rad s djecom, starijima, bolesnima i nemoćnima. Na tome smo im posebno zahvalni“, rekla je Predsjednica. Zahvalila je i našim braniteljima, „kojima dugujemo slobodu, najveću vrijednost našega društva za koju su živote i zdravlje dali mnogi kao i njihove obitelji koje i danas traže svoje najmilije i hvala svima koji im pomažu u traženju istine“.

Istaknula je zatim i posebne zasluge naših humanitaraca te zahvalila i sportašima, istaknuvši da svi „ovi uspjesi čine mozaika onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet, jer najveći su brend Hrvatske njezini ljudi, njezini državljani“.

Predsjednica je govor zaključila riječima: „Čovjek je najveća vrijednost svake sredine i zato svatko na svoj način i u svojemu djelokrugu treba pridonijeti razvoju domovine kako što ste to učinili svi vi koji ćete danas primiti odlikovanja Republike Hrvatske“. Čestitajući svima još jednom na odlikovanjima i priznanjima zaželjela im je puno uspjeha „na korist našega naroda, svih naših državljanina i naše drage hrvatske domovine“.

Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici dodijeljena je Hrvatskom katoličkom radiju. Povelju je primio ravnatelj HKR-a mons. Fabijan Svalina.

Nakon svečanosti mons. Svalina izjavio je da je povelja znak da je Hrvatski katolički radio u posljednje vrijeme prepoznat u hrvatskome društvu. Pojasnio je da HKR služi prvenstveno evangelizacijskom djelovanju, ali obraća se i svim ljudima dobre volje kako bi se Radosna vijest proširila do svih onih koji bi je htjeli čuti. „Priznanje je poticaj svima nama da se i dalje izgrađujemo i radimo na dobrobit i Crkve i hrvatskoga društva“, rekao je mons. Svalina i čestitao svim djelatnicima na zavidnom uspjehu i priznanju.

Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos radu na osnaživanju vjere, duhovnog rasta i zajedništva te promicanju općeg dobra, dodijeljena je Kući susreta Tabor. Voditelj Tabora nakon svečanosti izjavio je: „Drago mi je da je Predsjednica Republike prepoznala rad Kuće susreta Tabor. Kroz 22 godine Tabor je duhovno središte i mnogi koji dolaze mogu doživjeti duhovnu obnovu i preporod koji se događa kroz dugi niz godina. I u ovom trenutku kad se i Tabor obnavlja ovo je također poticaj da se nastavi s ovim radom i da ljudi uvijek dožive Tabor kao kuću duhovnih obnova, kao kuću susreta i da se nastavi rad koji traje 22 godine.“

Između ostalih Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je Čedomir Antolić; Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo, u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe, odlikovan je dr. sc. Luka Balvan.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota dugogodišnjim pastoralnim i socijalnim radom, te pružanju nesebične pomoći prognanicima i potrebitima, odlikovan je i vlč. Marko Bubalo. (IKA/foto: Ured predsjednice RH)

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.