Petak, 29 ožujka, 2024
Iz medija / press

Čestitamo! – Hrvatskome katoličkom radiju uručena Povelja Republike Hrvatske

U prigodi Dana državnosti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti 27. lipnja na Pantovčaku uručila je odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, a među dobitnicima je i Hrvatski katolički radio “za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici”. Tiskovni ured naše biskupije je u konstantnoj suradnji s HKR, pa stoga srdačno čestitamo na primljenoj Povelji!

Predsjednica Grabar-Kitarović u pozdravu nazočnima istaknula je kako odlikovanjima i priznanjima izražavaju zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima. „Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našega društva“, rekla je.

Više o HKR na ovom linku: https://hkm.hr/vijesti/domovina/dobitnici-povelje-rh-zbog-njih-slusate-hrvatski-katolicki-radio/?fbclid=IwAR2d-lqMLgxTNTSfAdHWFoFFYkzWcvMCMFJkW4BGor_PWIUVs05g5P2yESg

„Prekjučer smo proslavili Dan hrvatske državnosti koji je na ovom mjestu, na Pantovčaku, okupio ljude iz svih područja javnoga djelovanja. I danas dodjeljujem odlikovanja širokom spektru pojedinaca i udruga koje svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije. Naši umjetnici i djelatnici u kulturi, kao i oni koji stvaraju našu suvremenu religijsku kulturu, nositelji su ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti. Posebno smo ponosni na njihove osobne uspjehe u Hrvatskoj i izvan njezinih granica kao i uspjehe naših kulturnih društava i manifestacija koje desetljećima njeguju hrvatski identitet. Svi vi ste kreatori a ujedno i čuvari našega duhovnog i materijalnoga kulturnoga nasljeđa čiji rad pridonosi našem ugledu kao društvu koje je stvaralo velike nacionalne i europske umjetnike te promicalo naše ukupno spomeničko nasljeđe i suvremenu kulturu i umjetnost.“

Predsjednica je zatim istaknula doprinos znanstvenika i gospodarstvenika u promicanju ugleda naše domovine. „O osobama najranjivijih skupina društva brinu civilne i crkvene udruge i pojedinci koji svoju ljubav, vrijeme i energiju ulažu u nesebičan rad s djecom, starijima, bolesnima i nemoćnima. Na tome smo im posebno zahvalni“, rekla je Predsjednica. Zahvalila je i našim braniteljima, „kojima dugujemo slobodu, najveću vrijednost našega društva za koju su živote i zdravlje dali mnogi kao i njihove obitelji koje i danas traže svoje najmilije i hvala svima koji im pomažu u traženju istine“.

Istaknula je zatim i posebne zasluge naših humanitaraca te zahvalila i sportašima, istaknuvši da svi „ovi uspjesi čine mozaika onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet, jer najveći su brend Hrvatske njezini ljudi, njezini državljani“.

Predsjednica je govor zaključila riječima: „Čovjek je najveća vrijednost svake sredine i zato svatko na svoj način i u svojemu djelokrugu treba pridonijeti razvoju domovine kako što ste to učinili svi vi koji ćete danas primiti odlikovanja Republike Hrvatske“. Čestitajući svima još jednom na odlikovanjima i priznanjima zaželjela im je puno uspjeha „na korist našega naroda, svih naših državljanina i naše drage hrvatske domovine“.

Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općega dobra u zajednici dodijeljena je Hrvatskom katoličkom radiju. Povelju je primio ravnatelj HKR-a mons. Fabijan Svalina.

Nakon svečanosti mons. Svalina izjavio je da je povelja znak da je Hrvatski katolički radio u posljednje vrijeme prepoznat u hrvatskome društvu. Pojasnio je da HKR služi prvenstveno evangelizacijskom djelovanju, ali obraća se i svim ljudima dobre volje kako bi se Radosna vijest proširila do svih onih koji bi je htjeli čuti. „Priznanje je poticaj svima nama da se i dalje izgrađujemo i radimo na dobrobit i Crkve i hrvatskoga društva“, rekao je mons. Svalina i čestitao svim djelatnicima na zavidnom uspjehu i priznanju.

Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos radu na osnaživanju vjere, duhovnog rasta i zajedništva te promicanju općeg dobra, dodijeljena je Kući susreta Tabor. Voditelj Tabora nakon svečanosti izjavio je: „Drago mi je da je Predsjednica Republike prepoznala rad Kuće susreta Tabor. Kroz 22 godine Tabor je duhovno središte i mnogi koji dolaze mogu doživjeti duhovnu obnovu i preporod koji se događa kroz dugi niz godina. I u ovom trenutku kad se i Tabor obnavlja ovo je također poticaj da se nastavi s ovim radom i da ljudi uvijek dožive Tabor kao kuću duhovnih obnova, kao kuću susreta i da se nastavi rad koji traje 22 godine.“

Između ostalih Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je Čedomir Antolić; Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo, u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe, odlikovan je dr. sc. Luka Balvan.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota dugogodišnjim pastoralnim i socijalnim radom, te pružanju nesebične pomoći prognanicima i potrebitima, odlikovan je i vlč. Marko Bubalo. (IKA/foto: Ured predsjednice RH)

Najave