Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Iz medija / press

Kontrada – Francesco Bonifacio

EMITIRANO:
09.12.2016 17: 15

 UREDNIK:
Elvis Mileta

 AUTOR:
Elvis Mileta

{mp3}20161209bonifacio-kontrada{/mp3}

Francesco Bonifacio, kapelan u Novigradu, župnik u Krasici. Mirotvorac i Božji čovjek kojemu je svako nasilje bilo strano, a njegovi župljani u Krasici poput braće i djece. Ubila ga je Narodna milicija 11. rujna 1946. godine, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Francesco Bonifacio rođen je u Piranu 1912. godine. U 12. je godini ušao u sjemenište u Kopru, gdje je zarana dobio nadimak El Santin, mali svetac, zbog svoje poslušnosti, pokornosti i uslužnosti. Nakon 10 godina sjemeništa, Bonifacio pohađa Bogoslovni fakultet u Gorici, a za svećenika je zaređen 1936. godine. Prvu službu dobiva u rodnom Piranu, zatim je premješten u Novigrad, gdje obavlja dužnost kapelana. Dva mjeseca pred početak drugog svjetskog rata, u srpnju 1939. godine imenovan je za župnika u Krasici kraj Buja.  

Zbog svoje je pobožnosti i predane službe omiljen među župljanima, posebice među najmlađima. U ratu pomaže svima potrebitima, ne gledajući na porijeklo, nacionalnost ili službu. Politički se ne izjašnjava i često javno govori da je svaki čovjek vrijedan truda, bez obzira na političko opredjeljenje. Zbog toga se njegovo ime pojavljuje na listi neprijatelja narodne vlasti koju je sačinila zloglasna UDBA. Presrela ga je patrola Narodne milicije uvečer 11. rujna 1946. godine i od tada mu se gubi svaki trag. Tijelo nije nikada pronađeno. Katolička ga je crkva proglasila blaženim 4. listopada 2008. godine.

O don Francescu Bonifaciju razgovaram sa fažanskim župnikom, vlč. Ilijom Jakovljevićem, koji je o ovom istarskom mučeniku i blaženiku napisao vrijednu knjigu.

Najave