U nedjelju, 18 srpnja 2021. godine, svečanim misnim slavljem vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić zahvalio je Bogu za 60 godina svećeništva. 

Dijamantni slavljenik je predvodio misno slavlje, a prigodnu homiliju izrekao je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On se je osvrnuo na dugogodišnji marljivi rad slavljenika na Njivi Gospodnjoj, u svim njegovim svestranim nastojanjima, od pastoralnog, izdavačkog pa sve do nastojanja na očuvanju svetih tijela koja se čuvaju u prezbiteriju vodnjanske crkve. Biskup je napose naglasio „Ova kršćanska zajednica, svi mi, zahvaljujemo Bosa s našim dijamantnim misnikom i za našeg dijamantnog misnika i njegov plodan 60-godišnji svećenički život i rad, u kojem  je on osim župnog pastorala uspješno djelovao pisanjem i izdavanjem knjiga, čuvanjem naše bogate sakralne baštine, velikim obnovama ove crkve i drugih crkvama Vodnjanštine, obnovom, čuvanjem i predstavljanjem svetačkih relikvija, promicanje lika Sluge Božjeg Egidija Bulešića, organiziranjem festivala duhovnih pjesama, promicanjem štovanja sv. Blaža i sv. Foške, cjeloživotno zauzetošću u pastoralu turizma. Doista, rijetko širok dijapazon bogatog i plodnog djelovanja jednog jednostavnog, skromnog, ali sposobnog i bistrog, te osobito, danonoćno zauzetog, da – ponekad malo oštrog i neugodnog, ali i to treba razumjeti, te tvrdoglavo ustrajnog pastoralnog i kulturnog djelatnika.“

„Lijepo je, osobito u ova vremena kada se nastoji isticati ili čak izmišljati samo ono crno u Crkvi i kod svećenika, lijepo je moći se diviti ne samo onim najsvetijim, kristalno čistim, svetim, junačkim likovima poput bl. Stepinca bl. Bulešića ili jednog biskupa Dobrile, nego i nebrojenim jednostavnim radnicima na Božjoj njivi – našim običnim seoskim ili gradskim župnicima – koji su se s vjerom, predanjem i osobnom hrabrošću odazvali na Božji poziv te se dnevno trude u Božjem narodu vršiti službu Isusa dobrog pastira.“, naglasio ej mons. Milovan.

Čestitke na kraju mise poslušajte ovdje:

Na kraju misnoga slavlja uslijedile su brojne čestitke. Saborski zastupnik Anton Kliman, inače slavljenikov župljanin, iznio je pregled njegova pastoralnog djelovanja, koje sa sobom donosi impresivne statistike sakramenata, ali i impozantne podatke glede drugih projekata za dobrobit župe i mjesta. O bogatoj izdavačkoj djelatnosti vodnjanskog župnika progovorio je dr. sc. Elvis Orbanić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je ustvrdio da je preč. Jelenić svakako publicistički najproduktivniji svećenik Porečke i Pulske biskupije. Danilo Dragosavac, slavljenikov dugogodišnji suradnik, prisutne je podsjetio na sve projekte koje je župnik pokrenuo za Vodnjan, a posebno je naglasio ogroman napor koji je uložen u znanstvenu obradu i nastojanje očuvanja svetih tijela. Čestitke u ime biskupije izrekao je dekan preč. Ilija Jakovljević a u ime župe Claudio Gorlato. Novi gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio je uz čestitke i zahvale župniku ujedno najavio za slijedeću godinu proslavu 50. obljetnice župničke službe preč. Jelenića u tom malom, a tako značajnom istarskom gradiću. (G. Krizman)

 

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.