DSCN3640U Puli su zaređena tri nova svećenika: Filip Celent, Karol Homieja i Mladen Pranjić postali su svećenici Porečke i Pulske biskupije.

 U subotu, 7. lipnja 2014., uoči svetkovine Pedesetnice, u pulskoj katedrali Uznesenja BDM, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša podijelio je red prezbiterata trojici đakona iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Filip Celent, Karol Homieja i Mladen Pranjić postali su svećenici Porečke i Pulske biskupije. Na misi ređenja, koju je predvodio mons. Kutleša, u koncelebraciji je bilo preko šezdeset svećenika.

Biskup je u prigodnoj homiliji pozvao novoređenike neka zahvaljuju za dar svećeništva, neka budu ponosni na svoju mladost, te neka surađujući s darovima Duha Svetoga nastoje učiniti da ta mladost bude plodonosna. Citirajući sv. Pavla, biskup je naglasio: „Budite uzor svojim vjernicima“.

Biti uzor u riječima znači uvijek paziti na svoj govor, znati biti razborit u biranju riječi kako ne bi svojim izražavanjem izazvali zamjeranje od strane ljudi. Svećenik mora biti uzor u vladanju, jer od njega se uvijek traži nešto više, i upravo ta izdvojenost naglašava dostojanstvo svećeničkog poziva.Svećenik koji svakodnevno kalja svoje dostojanstvo različitim postupcima stvara lošu sliku o sebi, jer osoba izgrađuje autoritet, a ne samo služba, stoga je biskup pozvao svećenike, neka budu dostojna i uzorna vladanja.

Svećenik mora biti uzor u ljubavi prema ljudima, no to nije emocionalna ljubav, zaljubljenost, nego to mora biti ljubav koja ide iz volje. 'Volim i ljubim svoje župljane, iako me neki i vrijeđaju, no ja sam svećenik, poslan toj zajednici, toj župi da je vodim, i stoga se trebam darivati i biti dar toj zajednici; u tom duhu moram znati nadvladati i poteškoće i netrpeljivosti', pojasnio je biskup razmišljanje koje mora biti u osnovi ljubavi svećenika prema svojoj župi.

Svećenik mora biti uzor u vjernosti obećanjima koje na ređenju daje za cijeli život. Lako je biti dobar vojnik u miru, slikovito je pojasnio biskup, no biti uzorom u vjernosti znači ustrajati u izvršavanju svoga poslanja i kada dođu poteškoće, znati im se i htjeti oduprijeti, kako bi ostali vjerni zadanim obećanjima. Jednako tako biti uzor vjernosti za svećenika znači biti bezuvjetno poslušan, i onda kada kao i vojnik, ne razumije sveobuhvatnost razloga nekog naređenja, iz povjerenja i poslušnosti, ipak posluša.

Biskup je pozvao svećenike neka budu i uzor u čistoći, upravo kako su ih u tom duhu odgajale njihove obitelji i odgojitelji u sjemeništu.

Mons. Kutleša je u nastavku podsjetio svećenike na njihovu dužnost čitanja i tumačenja Božje Riječi. No, naglasio je, da bi je mogli pravilno tumačiti, svećenici moraju proučavati i usvajati Božju Riječ, a ne se oslanjati na nadahnuće i misliti da će Duh Božji svaki put nadomjestiti nepripremljenost zbog lijenosti. „Vaša je dužnost hrabriti ljude i činiti sve da Radosna vijest stigne u njihova srca, a to ćete najbolje ostvariti budu li vaša vrata župnog stana, kao i vrata vašega srca, otvorena od 0 do 24; a sve je to moguće samo ukoliko zadržite neprekinuti kontakt s Bogom kroz molitvu.“

Biskup je pozvao i okupljene vjernike neka mole za svećenike, a svećenike podsjetio na neophodnost izgrađivanja sebe kako bi njihov uspjeh u vršenju svećeničke službe bio sve bolji, izgrađujući se učenjem i iskustvom.

Na misi ređenja pjevanje su predvodili kantori neokatekumenskih zajednica i Katedralni župni zbor.

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.