Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Pastoral mladih

Dubrovčani pobjednici 11. završnice KMNL 2014

U finalnoj utakmici 11. završnice katoličkih malonogometnih liga Crkve u Hrvata ekipa župe Sv. Petra – Boninovo iz Dubrovačke biskupije osvojila je prvo mjesto nadvladavši  drugoplasiranu ekipu iz riječke župe Marije Pomoćnice. Treće mjesto osvojila je ekipa Sv. Josipa – Plovanija iz Zadarske nadbiskupije.

Treći, finalni dan Završnice katoličkih malonogometnih liga Crkve u Hrvata održan je u Pazinu. Jutarnje misno slavlje u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, u koncelebraciji sa svećenicima koji su došli sa svojim nogometnim ekipama, predvodio je porečki i pulski biskup ordinarij mons. Dražen Kutleša.

U prigodnoj homiliji biskup je naglasio razliku između profesionalnog i amaterskog sportaša, te istaknuo kako kršćanin treba živjeti svoju vjeru ne amaterski povremeno, nego poput sportaša profesionalca, treba svakodnevno ulagati kontinuirane napore u poboljšanje svojih sposobnosti i biti spreman na odricanje i ulaganje velikih napora u cilju vlastite izgradnje, a da bi to postigao treba živjeti i igrati prema pravilima igre, odnosno kršćanskog života. Biskup je nadalje naglasio da jednako kao i u sportu i u školovanju je potrebno mnogo samoodricanja, ulaganja velikih napora kako bi se postiglo značajne rezultate, te istaknuo je kako je važno sagledati život u cjelini, uz svijest da je sport tek jedan njegov dio. Ne treba ići na pobjedu pod svaku cijenu, rekao je biskup, te podsjetio da i kada se pobjeđuje treba znati ostati razborit i ponizan te ne poniziti suparnika, a gubitnik pak u porazu treba znati ostati velik; u dobru se ne uzvisuj, a u zlu se ne ponizi, napomenuo je biskup Kutleša. Kao i u sportu, tako i u svim društvenim segmentima postoje određena pravila, mladi se često bune protiv pravila, no, kada ih i uspiju promijeniti vide da stvari ne mogu funkcionirati bez nekog ustaljenog reda. Tako i u nogometu postoje pravila kojih se treba držati i poštivati. Upravo poput sportskog natjecateljskog duha tako čovjek i u vjeri treba težiti ka osvajanju cilja, Kraljevstva Nebeskoga, a uspješan i mudar sportaš je onaj koji zna doći do svoga cilja poštujući pravila, zaključio je biskup. Kako dostići Kraljevstvo Božje govori nam upravo vjera po svojim pravilima. Slijediti ta pravila najkraći je i najjednostavniji put do Kraljevstva Božjeg, zaključio je biskup.

Nakon mise uslijedile su polufinalne utakmice u kojima su snage odmjerile ekipe koje su prethodnog dana pobijedile u četvrtfinalnim utakmica u Puli i Pazinu. U prvoj polufinalnoj utakmici ekipa župe Marije Pomoćnice  – Banderovo iz Riječke nadbiskupije bila je bolja od ekipe Sv. Josipa – Plovanija iz Zadarske nadbiskupije. U drugoj polufinalnoj utakmici ekipa župe Sv. Petra iz Dubrovnika nadvladala je ekipu župe Sv. Ilije – Stolac iz Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Uslijedila je revijalna utakmica između voditelja dijecezanskih katoličkih malonogometnih liga i medijski poznatih ličnosti Istre. Voditelji su osvojili pobjedu rezultatom 6:2.

U finalnoj utakmici ekipa župe Sv. Petra – Boninovo iz Dubrovačke biskupije rezultatom 2:1 nadvladala je drugoplasiranu ekipu iz riječke župe Marije Pomoćnice. Treće mjesto osvojila je ekipa Sv. Josipa – Plovanija iz Zadarske nadbiskupije nadvladavši ekipu župe Sv. Ilije – Stolac iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nagradu Fair play osvojila je ekipa iz župe Bl. Alojzija Stepinca, Slavonski Brod iz Đakovačko – osječke nadbiskupije. Najboljim igračem proglašen je Mateo Vodopić iz pobjedničke župe Sv. Petra, Boninovo, a iz iste ekipe je i najbolji golman prvenstva Alen Turuk, dok je najboljim strijelcem proglašen Ivan Jasprica iz župe Marija Pomoćnica, Banderovo iz Riječke nadbiskupije.

Ove su godine prvi put nastupili i predstavnici KMNL Bjelovarsko-križevačke biskupije, a oni će slijedeće godine biti domaćini završnice, najavila je nakon podjele medalja i pehara, Ivana Čogelja, voditeljica Ureda za mlade HBK. Domaćin iduće završnice biti će Bjelovarsko-križevačka biskupija.

G. Krizman

DSCN3226DSCN3263
DSCN3294DSCN3392
DSCN3398DSCN3436

Najave