Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Gračišće proslavilo svoje nebeske zaštitnike

Gračišće, mjesto u Pićanskom dekanatu, proslavilo je u nedjelju, 20. lipnja svoje nebeske zaštitnike, sv. Vida, Modesta i Krescenciju. Blagdansko misno slavlje predvodio je vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe, u suslavlju sa župnikom vlč. Filipom Celentom. Ove je godine uoči blagdana po prvi put nakon duže vremena održana trodnevna duhovna priprava koju su predvodili vlč. Maksimilijan Ferlin, vlč. Mladen Pranjić i vlč. Carlos Arturo Fonseca Farfan.

Uvodni pozdrav okupljenima izrekao je vlč. Celent. Propovjednik je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je milost imati za župne zaštitnike mučenike, velike svjedoke vjere. Podsjetio je ukratko na životopis sv. Vida, sina bogate obitelji iz mjesta Mazara del Vallo  na Siciliji, koji je otišao iz obiteljskog doma jer je njegov otac tražio da se odrekne vjere. Njegova je vjera bilo toliko čvrsta već u dječačkoj dobi. Bilo je to u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana. Zajedno s njime mučeništvo su podnijeli i sv. Modest, njegov učitelj, i sv. Krescencija, koji su se brinuli o njemu. Poruka sv. Vida, koji je iz vjernosti prema Kristu dao život govori nam da se ne damo zavesti duhom ovoga svijeta, koji želi čovjeka udaljiti od Boga. Govoreći o ulomku iz Evanđelja po Marku u kojem Isus stišava nemirno more, vlč. Lekaj je istaknuo da su se učenici u strahu za vlastiti život obratili Isusu da ih spasi. Obraćaju mu se s pitanjem „Učitelju zar ne mariš što mi ginemo?“, i mi se često u životnim problemima na taj način obraćamo Bogu, gotovo ljutito, kada životni problemi počnu udarati lađu našega života poput oluje. U tim nam trenutcima trebaju biti uzor sveci poput vida, Modesta i Krescencije koji su, dok su podnosili mučeništvo bili mirni jer su bili zagledani u Krista. Moramo vjerovati da jedini koji ima moć smiriti oluje našega života je Isus Krist, istaknuo je propovjednik. Današnji čovjek, umjesto da se uzda u Krista, traži pomoć kod raznih krivih bogova. U svom životnim problemima trebamo se jednostavno vratiti Kristu, naglasio je vlč. Lekaj. Propovjednik je potaknuo okupljene da, uz sve svoje osobne nakane, toga dana mole i za dar vjere, koju nam Krist daje preko Crkve, sakramenata i molitve. Na kraju homilije je nadodao da i naše vrijeme ima svoje mučenike koji su položili svoj život iz vjernosti prema Isus Kristu, poput našeg bl. Miroslava Bulešića.

 

Misno slavlje je glazbeno animirao župni zbor.

Misa je održana na otvorenom, nadomak zvonika pod širokim krošnjama stabala, u dvorištu crkve, iz kojeg se na sve strane pruža pogleda na okolne srednjevjekovne gradiće kojima dominiraju pitoreskni zvonici, koji svjedoče tisućljetnoj vjerničkoj tradiciji ovoga kraja.

Nakon mise održano je druženje u ugodnoj hladovini stabala.

Župa Gračišće osnovana je oko 1000. godine. Sadašnja crkva sv. Vida u Gračišću sagrađena je u 18.  stoljeću, a 30 metara visok zvonik ponosno ondje stoji još od 13. stoljeća. U Župi se čuva arhiv od 1667. godine, au matičnoj knjizi krštenih iz 17. stoljeća pronađeni su glagoljski ostrišci.

Zanimljivo je napomenuti da Župa Gračišće, sa svojih tek nešto više od 1000 stanovnika ima čak 11 crkvica, od kojih se dio nalazi u malenoj starogradskoj jezgri, doslovno jedna nadomak drugoj.   

Najave