Dana 11. siječnja 2021. župi sv. Ivana Krstitelja u Puli, Ljuba i Stanko Turčinović proslavili su dijamantni jubilej, 60 godina braka.
Vjenčali su se 12. siječnja 1961. u župi sv. Jurja u Starom Pazinu vjenčali su se Ljuba i Stanko Turčinović.
Uoči dijamantnog jubileja , sv. misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, u krugu župljana, Ljuba i Stanko zahvalili su za 60 godina zajedničkog života i proslavili svoj dijamantni jubilej braka.
Što zbog epidemioloških mjera, što zbog svoje skromnosti i jednostavnosti, oni nisu htjeli nikakvu svečanost, samo su htjeli Bogu zahvaliti.
Župnik je, nadovezujući se na dnevno evanđelje (Mk 1, 14-20), progovorio o njihovom braku kao odazivu na poziv Gospodinov na obraćenje. Današnje evanđelje govori kako je Gospodin započeo naviještati radosnu vijest i pozivati na obraćenje, pozvao je svoje prve učenike. I oni su pošli za njim. Znademo da taj njihov odaziv, nije prošao bez poteškoća i bez padova. Ali ustajali su i kajali se za svoje pogreške i molili Gospodina da im pomogne, sjetimo se samo sv. Petra kad počeo tonuti u vodu kako je molio Gospodina da ga spasi (Mt 14,30), a na drugom mjestu svi su molili „Gospodine umnoži nam vjeru“ (Lk 17,5). Ipak su ustrajali i ostali uz Gospodina i izvršili svoje poslanje, naglasio je župnik. Petar i Andrija, Ivan i Jakov i ostali apostoli to su učinili prije dvije tisuće godina. Tako su se Ljuba i Stanko prije šezdeset godina odazvali Gospodinu i pošli za njim i danas ga slijede. Zato je dobro da mu zahvale. Gospodinu nije naša hvala potrebna, niti on po našim hvalospjevima biva veći, ali mi stječemo milost i pomoć od Gospodina.
Stoga dok danas zajedno s našim jubilarcima Bogu zahvaljujemo na njegovim darovima i milostima kojima ih je pratio u njihovom životu, molimo ga da ih dalje prati, da u radosti i miru provode dane svoga zemaljskoga života oni i njihova obitelj, te da postignu sretnu vječnost.
Isto tako molimo za današnje naše mlade, da potaknuti primjerom ovih jubilaraca, osjete Gospodinov poziv i da stvaraju nove obitelji te da tako slijede Gospodina. U našoj župi prošle godine, na žalost, nije bilo ni jedno vjenčanje, rekao je župnik. Istina je da su mnogi mladi zbog socijalne i ekonomske situacije u cijeloj našoj Domovini, pa tako i u Puli, otišli po svijetu. Mentalitet svijeta ljudima nudi druge teme i odvodi ih od Gospodina, i zato se širi individualizam, osobenjaštvo i samoća. Ovih dana nas je sve potresao potres. I dok s tugom u srcu i suzom u oku slušamo vijesti o postradalima, poginulima i razorenim domovima i crkvama i ostalim objektima, ipak tješi nas pojava tolikih dragovoljaca i volontera, tolikih darovatelja i dobročinitelja. Ali, na žalost, odmah uz te pozitivne slike i vijesti već se na veliko počelo u javnim medijima iznositi ono negativno i govoriti o nespretnostima i negativnosti pojedinaca, isticati ono loše kao da ništa dobro ne postoji u svoj ovoj tragediji.
Zato je dobro da ovakav događaj dobije na važnosti, jer dok je prije bilo normalno da ljudi žive u braku, danas se to proglašava zastarjelim i zaostalim, a naglašava se samoostvarenje, karijera i ovosvjetska slava. Zato hvala Bogu da među nama imamo tako dobre i drage ljude koji žive svoj vjernički život i svjedoče kako su s Božjom pomoći doživjeli ove lijepe godine i da se sjećaju samo lijepih događaja iz života, a ono što je bilo teško danas ne izgleda tako strašno, zaključio je župnik. (G. Krizman)

turcinovic1

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.