Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Župa sv. Mateja apostola proslavila svog nebeskog naslovnika

Mjesto Sveti Matej – Cere, nedaleko Žminja, proslavilo je u ponedjeljak, 21. rujna svog naslovnika i nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je vlč. Josip Peteh, upravitelj župe u Kršanu, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Bernarda Jurjevića.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji, razlamajući Riječ Evanđelja, po primjeru Isusova odnosa prema Mateju cariniku, naglasio kako Isus želi da shvatimo da nas Bog ne odbacuje zbog naših grijeha, on želi da dođemo pred njega iskreno se kajući. On nije došao za zdrave nego za bolesne, za sve nas grješnike, istaknuo je propovjednik. Isus nas poziva da budemo savršeni kao što je savršen Otac nebeski, a za svladati životne slabosti koje ne možemo svladati vlastitim snagama daje nam snagu Duha Svetoga. Pozivajući Mateja Bog zove svakoga od nas da mu budemo svjedoci te širmo radost Uskrsa u svijetu, naglasio je propovjednik, te zaključio željom da nas ovaj blagdan još više poveže s Božjom ljubavi te da i mi postanemo kamenje koje izgrađuje Božje kraljevstvo.

svmatej5

I ove je godine, već tradicionalno, proslava župnoga zaštitnika bila u humanitarnom tonu. Župnik je nakon misnoga slavlja počastio večerom sve okupljene, a sav novac sakupljen toga dana dobrovoljnim prilozima namijenjen je  za potrebe Župnoga Caritasa te za pulsku Humanitarnu udrugu Naš san njihov osmjeh. U sklopu večernje zabave nakon mise održan je i koncert harmonikaša.  

Mjesto Sveti Matej – Cere bilo je u sastavu Župe Žminj sve do 1842. godine kada postaje kapelanija žminjske župe, a 1952. blagopokojni biskup Dragutin Nežić osnovao je Župu Sveti Matej  – Cere. Župna crkva sagrađena je 1630. godine. Danas župa broji oko 400 žitelja, nastanjenih u dvadesetak naselja. (G. Krizman)

 

Najave