Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Sveta misa povodom 45. Trke na prstenac u Barbanu

U Barbanu se i ove godine, poštujući sve propisane mjere protiv virusa COVID 19 te prema naputcima Stožera civilne zaštite, održala tradicionalna 45. Trka na prstenac. Tim povodom je 23. kolovoza 2020. godine, u Župnoj crkvi Sv. Nikole u Barbanu služena svečana sveta misa. Misi su nazočili predstavnici udruge Trka na prstenac, većina konjanika, čelnici Općine Barban i gosti iz grada Sinja.

Već tradicionalno u danima održavanja Trke na prstenac Barban pohode mnogi gosti. Jedni od značajnijih su predstavnici „Alke“ iz prijateljskog grada Sinja. U tome gradu se već 305 godina oganizira tradicionalna trka Alka koja ima mnogo sličnosti s barbanskom Trkom na prstenac. Prvi pisani podaci o viteškoj igri Trka na prstenac sežu dalje u prošlost i od Alke. Za razliku od Alke koja se trči u kontinuitetu i predstavlja sjećanje na hrabru pobjedu naroda Cetinjske krajine protiv  turaka, Trka na prstenac je oduvijek imala zabavni karakter. Prvotno je bila organizirana kao viteška igra i popratni sadržaj sajmenog dana i slavljenja crkvenog blagdana Velike Gospe te se prvi put spominje 1696. godine. Kasnije se dugi niz godina nije održavala da bi se prije 45 godina ponovo pokrenula angažmanom znanstvenika Danila Klena, Marija Kalčića, Kluba istarskih studenata i Katedre čakavskog sabora Barban.

Suradnja spomenutih udruga, te Grada Sinja i Općine Barban postoji već duži niz godina a očituje se na mnogim poljima djelovanja od gospodarskih do turističkih. Tradicija služenja svete mise posvećene konjanicima koji će se taj dan natjecati na Trci na prstenac traje također već desetak godina. Raduje da su i konjanici prihvatili taj vid duhovnosti te ih iz godine u godinu na mise dolazi sve više. Svetu misu je prikazao barbanski župnik Bernard Jurjević a njezinoj ljepoti i svečanosti pjesmama pridonio župni zbor.

Napisala: Nevia Kožljan

Najave