Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Presveto Trojstvo proslavljeno u Sv. Nedelji

 

Nedjelja 7. lipnja, proslavljena je na poseban način u župi Sv. Nedelja čiji je zaštitnik Presveto Trojstvo koje se toga dana slavilo. Sveta misa je započela procesijom u kojoj su ministranti s križem i svijećama u rukama ušli u crkvu predvođeni župnikom vlč. Mirkom Vukšićem.

On je u homiliji zahvalio Gospodinu na tome što su pretci dali znakovito ime mjestu – Sv. Nedelja i kako su za patrona župe izabrali upravo Presveto Trojstvo. U crkvi je bilo još slobodnih mjesta unatoč mjerama socijalne distance pa je propovjednik naglasio kako smo svi pozvani moliti za svu onu braću koja nisu došla i svojim svjedočenjem vjere trebali bi biti poticaj drugima. Presveto Trojstvo dolazi nakon blagdana Uskrsa i Duhova. Ispovijedamo vjeru u jednoga Boga a tri Božanske osobe.

Osvrnuvši se na nedjeljno evanđelje župnik je istaknuo kako se moramo zapitati u što vjerujemo, tko je nama Bog u životu? Tako se često događa da su nam Bog materijalne stvari, posao, djeca… a sve su to stvorenja koja nam je Bog dao. Ljubav koja vlada između triju božanskih osoba trebala bi biti razlivena u obitelji jer po njoj Bog želi biti prisutan i očitovati se na zemlji.

Svetu misu je animirao župni zbor koji se može pohvaliti novim pianom. Suosnivačica i dugogodišnja članica zbora gđa Irena Mikuljan rekla je: „Zbor je osnovan 1996.god. na poticaj tadašnjeg župnika vlč. Josipa Zovića. Tih dana okupilo se desetak žena koje su započele pjevati uz pratnju samog župnika Zovića a kasnije i djevojčice Kristine Kiršić koju je podučavala s. Zdravka Petrović.“

Orguljaš koji ih je dugo godina pratio bio je Mladen Udovičić a unazad par godina za orgulje je sjela Alis Šajina koja je sadašnja orguljašica. Zbor ima i mladu nadu Iana Mikuljana koji polazi glazbenu školu pa se članice zbora nadaju kako će u njemu dobiti orguljaša – novu snagu podmlatka. Voditelji zbora su se u protekle 24 godine izmjenjivali pa su u početcima to bili: vlč. Josip Zović, Vlč. Blaž Bošnjaković, vjeroučiteljica Helga Vrh, Ljiljana Česnik, a trenutni je voditelj zbora Nerina Ševrlica Bolfan. Jedna od posebnosti svetonedeljskog zbora je suradnja s općinskim vlastima pa se zbor poziva na Dan općine Sv. Nedelje kada izvodi himne i druge prigodne pjesme. Kao gosti sudjelovali su i u Gračišću a ono što je možda zanimljivo a manje znano je da zbor sudjeluje na sprovodima i vjenčanjima. Na taj se način prikupljaju sredstva što je urodilo plodom pa se uz osobna novčana sredstva članica zbora i vanjskim donacijama uspjelo kupiti novi piano koji je obogatio crkvu i zbor.

Nakon druženja za stolom Riječi i Euharistijskim stolom, nastavilo se druženje uz iće i piće koje su pripremili domaćini. (LB)  

Najave