Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Lurdska ukazanja poziv su na skromnost i molitvu

Proslava Gospe Lurdske u Istarskim toplicama

U jedinom istarskom prirodnom termalnom lječilištu, Istarskim toplicama, svečanom misom u kapeli lječilišta, rukovoditelji, osoblje, korisnici usluga i brojni vjernici iz okolnih župa, 11. veljače 2020. proslavili su blagdan Gospe Lurdske, ujedno  i Međunarodni dan bolesnika.

Euharijstijsko slavlje predvodio je vlč. Jeronim Jokić, župnik iz Boljuna.

U vrlo nadahnutoj homiljji, vlč. Jeronim naglasio je važnost moljenja krunice i to obrazložio svjedočenjem djevojčice Bernardice tj. Bernardette Soubirous, kojoj se Gospa prvi put  ukazala 11.02.1858.g.: „ispred pećine vidjela sam gospođu odjevenu u bijelu haljinu – bila je odjevena u bijelo i opasana plavim pojasom, na nogama je imala žutu ružu, iste boje kao i njezina krunica. Kad to ugledah, protrljah oči misleći da se varam. Turnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu, odmah počeh moliti krunicu. Gospođa je prebirala zrnca krunice, ali nije micala ustima. Kad završih krunicu viđenje odmah nestade“.

Ukazanja u Lurdu spojila su nebo i zemlju, a prožeta su pozivima na molitvu, pokoru i obraćenje, rekao je predslavitelj. Marija se za prenošenje svojih poruka poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćeri. Svevišnji znakovito izabire malene i ponizne. To je značajna poruka Lurdskih događanja. Lurdska ukazanja potiču Crkvu i vjernike na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima, siromasima i nevoljnicima.

U Lurdu se Gospa četrnaestogodišnjoj Bernardici ukazala 18 puta. Blažena Djevica Marija je potakla Bernardicu je da zagrebe zemlju i „iskopa“ izvor s ljekovitom vodom, preporučila molitvu i pokoru za nevoljne grešnike, bolesni svijet i obraćenje nevjernika, zaželjela dolazak mnoštva vjernika na mjesto ukazanjai zatražila podizanje crkve na mjestu ukazanja. U šesnaestom ukazanju predstavila se kao „Bezgrešno začeće“.

Bernardica je imala problema sa vlastima, bolestima, a i sa lokalnim svećenikom dok joj Gospa nije odgovorila da je „Bezgrešno začeće“, što mlada curica tada nije nikako mogla znati bez da joj Gospa kaže.

Vlč. Jeronim je ukazao na bitnost duha, jer život je prolazan – Gospa je Bernardici rekla:“ Obećajem da ću te usrećiti, ali ne u ovome svijetu nego u idućem.“

Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927.g., a svetom 1933.g. Njeno tijelo ostalo je netaknuto, a čuva se u staklenom lijesu u kapelici samostana u Neversu.

U Lurdu su se dogodila i još se događaju mnogobrojna tjelesna i duhovna ozdravljenja.

Ali, čudesa se ne događaju samo u Lurdu, nego svugdje gdje vjernici iskreno i s vjerom  mole, a Bog izabire što je prioritetnije za izliječiti – duhovno ili tjelesno, zaključio je propovjednik.

Valerija DM

 

 

Najave