Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Stepinčevo u Funtani proslavljeno trodnevnom duhovnom obnovom

I ove je godine već tradicionalno u Funtani, mjestu Porečkog dekanata, o blagdanu bl. Alojzija Stepinca, održana duhovna obnova kao priprava na blagdan tog Božjeg ugodnika.  Predvodio je fra Anto Barišić župnik Župe sv. Ivana Pavla II iz Petrinje. Tijekom trodnevnice voditelj je fokus stavio na tri teme: Stepinčevu ljubav prema Bogu, prema Crkvi i prema svom hrvatskom narodu.

Propovjednik je posebno istaknuo vjeru kardinala Stepinca „koju dobio s majčinim mlijekom,  i tu istu vjeru dostojanstveno svjedočio do kraja svoga života“. „Gajio je posebnu pobožnost prema Majci Božjoj, govoreći kako bi hrvatske obitelji procvjetale kad bi se u njima svaki dan molila krunica. Hodočastio je u Marijanska svetišta, a najviše u Mariju Bistricu. Tada je povjeravao Gospi Crkvu i svoj narod.“ naglasio je fra Anto Barišić.

„Ta vjera mu je pomagala kroz cijeli život, posebice u teškim trenucima njegova života, dok je bio i u sužanjstvu i progonstvu. Imao je neograničeno pouzdanje u Boga i u Crkvu. Naglašavao je da je Crkva Majka po kojoj smo preporođeni i spašeni. Baš zato je neprijatelj napadao Crkvu, koja je zajednica vjernika te kao takva je bila na njihovom udaru. Tražili su od bl. Stepinca da odstupi od Rima i Svetog Oca Pape, pa kad to nisu uspjeli, onda je počeo nezapamćen progon na njega, biskupe, svećenike i vjernike.“, podsjetio je predvoditelj.

 „Bio je čovjek molitve. Krunica mu je bila omiljena. Nikad je nije prestao moliti. Molio je pred Presvetim  svaki dan sat i pol, a najviše u danima karnevala te Korizme. Svi njegovi uspjesi bijahu u sjedinjenju s Isusom u molitvi. Upisao se u Bratovštinu svećenika klanjatelja svetom Sakramentu.“, naglasio je propovjednik. „Bio je ljubitelj Božje riječi, koju je razmatrao te drugima od sveg srca naviještao. Poticao je svećenike da mole i govorio narodu kako treba čitati sv. Pismo u obiteljima. Imao je veliku ljubav prema svom hrvatskom narodu, isto kao što je Isus ljubio svoj narod, kao Marija i prorok Jeremija.“, istaknuo je voditelj tijekom trodnevne duhovne obnove.

„Resila ga je i pobožnost prema Srcu Isusovu. Bio je čovjek savjesti posebice u danima kad ga nepravedno osuđuju, ostaje branitelj potlačenih i siromašnih. Umire sveto, mučenički, noseći svoj križ do kraja, uzdajući se u Boga, postao je križonoša svoga naroda.  Njegov grob je nezaobilazno mjesto molitve. Oko njegovog groba ne prestaju kolone ljudi iz domovine i cijeloga svijeta.“, još su neke od misli koje je fra Anto Barišić podijelio s vjernicima Župe sv. Benarda u Funtani.   

Trodnevnica je zaključena svečanom misom poldanicom u nedjelju, 9. veljače.

U Funtani se blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca slavi od 1999. godine kada je svečano blagoslovljena oltarna slika s likom blaženog Kardinala, autora Vladimira Pavlinića, te je postavljena u jedan od dva bočna oltara.                                                     

(Txt i foto: Tomislav Čoga)

 

 

Najave