Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Sv. Stjepan proslavljen u Krasici

U četvrtak, 26. prosinca 2019., svečanom, koncelebriranom misom u Krasici je proslavljen sv. Stjepan prvomučenik, zaštitnik župe Krasica. Tu je župu polovicom prošloga stoljeća obilježio život, djelovanje i mučeništvo jednog suvremenog mučenika, don Francesca Bonifacia.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. mr. Maksimilijan Buždon, župnik iz Novigrada, zajedno sa domaćim župnikom vlč. Miroslawom Paraniakom.

Na početku homilije vlč. Buždon je podsjetio da je Sveti Stjepan bio prvi kršćanski mučenik, da je kroz kršćansku povijest bilo najmanje 65 milijuna mučenika u svijetu, a samo u 20. stoljeću između 40 i 45 milijuna mučenika, a jedan od njih je bio i blaženi Francesco Bonifacio, nekadašnji župnik ove župe, koji je podnio mučeništvo 1946. godine. Svima njima bila je bitnija pripadnost Isusu Kristu i vjera nego vlastiti život, rekao je vlč. Buždon.

Sveti Stjepan je bio jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6.5).

Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za „bogohuljenje“, a potom i do smrti kamenovanjem.

Kako je broj kršćana rastao iz dana u dan, apostoli su osjetili potrebu oformiti svoje pomoćnike i tako nastaju đakoni. Prvotna im je zadaća bila paziti na red kod zajedničkih molitvenih susreta, dijeliti vjernicima darove i nositi euharistiju bolesnima i utamničenima. Najugledniji i najenergičniji među đakonima bio Stjepan. Tek što je počeo djelovati istaknuo se revnošću i čudesima, koje je Duh Sveti činio preko njega.

Navukao je na sebe mržnju zbog plemenite i smione slobode kojom je naviještao evanđelje u svakoj prigodi. Tako jednog dana, izvedoše ga izvan grada i kamenovaše. U trenucima umiranja Stjepan je klicao: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“. Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Činjenica je da je ova mučenička smrt još više ujedinila prve kršćane i probudila u njima spremnost čak i krvlju svjedočiti svoje uvjerenje da je Isus obećani Mesija i da je On Spasitelj svijeta.

 Bog je postao čovjekom i umro na križu za spasenje ljudi, on zaista ljubi ljude, svaki čovjek mu je bitan. Zato bi ljudi trebali promijeniti svoje srce, ljubiti Boga i bližnje i upoznati svoje dostojanstvo, zaključio je propovjednik.

Euharistijsko slavlje je uveličao župni zbor, a posebno dirljivo je bilo lijepo pjevanje djece.

Nakon svete mise uslijedio je prigodni program i druženje župljana.

Valerija DM

Najave