U mjestu sv. Katarina, u prigodi svečane proslave blagdana zaštitnice, blagoslovljena je novopostavljena ploča u sjećanje na mons. Božu Milanovića, uz 130. obljetnicu njegova rođenja i 40. obljetnicu smrti.

U mjestu Sveta Katarina, u njoj posvećenoj filijalnoj crkvi pićanske župe Naviještenja Blažene Djevice Marije, blagdan sv. Katarine Aleksandrijske proslavljen je nizom sadržaja. Svečanu euharistiju, u suslavlju sa župnikom, kanonikom porečkog Stolnog kaptola sv. Maura biskupa, preč. Antunom Kurelovićem te drugim svećenicima, predvodio je vlč. Armado Illich, župnik Valture, Muntića i Šišana. Vlč. Illich je porijeklom upravo iz te župe, Svete Katarine, pojasnio je domaćin u uvodnim pozdravima.

Nakon svečane ulazne procesije djeca su izvela prigodni recital o sv. Katarini i mons. Boži Milanoviću. Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo da nam sv. Katarina, kao i bl. Miroslav Bulešić, bl. Alojzije Stepinac i svo ostali sveci trebaju biti uzor i poticaj da ostanemo vjerni Bogu. Njihov nas primjer poziva da djelima i životom svjedočimo svoju vjeru drugima. Pozvani smo biti zajednica duhovnih vrijednosti, uskrsnuća života, zajednica dobrote. Pozvani smo biti spremni na žrtvu, poklanjajući sebe drugima u tim duhovnim vrijednostima kako bi se i drugi, gledajući nas, mogli obogatiti Božjim životom. Vlč. Illich je zaključno, uz blagdan njihove zaštitnice, svima poželio osjećaj jedne duboke vjere u njima samima.

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/vlč-armando-illich-homilija-o-blagdanu-sv-katarine-u-mjestu-sveta-katarina-25-11-2019/

Nakon popričesne molitve kraći koncert autorskih duhovnih šansona izveli su Duo Aledory iz Rijeke, koji su između pjesama izrekli i osobno svjedočanstvo vjere.

Nakon glazbenog intermezza, župnik, preč. Kurelović je vjernike pozvao da se okupe ispred crkve gdje je uslijedilo otkrivanje i blagoslov spomen ploče mons. Boži Milanoviću, koji je ondje djelovao kao kapelan od 1914. do 1917. godine. Ploču su postavili župljani Župe Pićan i Zavičajno društvo Matko Brajša Rašan uz 130. obljetnicu rođenja i 40. obljetnicu smrti. Ploču su otkrila dva najstarija žitelja toga mjesta, a blagoslovio je preč. Kurelović. O liku i djelu mons. Bože Milanovića prigodno kraće izlaganje izrekao je dr. med. Anđelo Slivar, predsjednik Zavičajnog društva M. B. Rašan. Mons. Božo Milanović (Kringa, 1890. – Pazin, 1980.) svećenik, profesor i znanstvenik, pokretač i organizator katoličkih društava, izdavač i urednik knjiga i novina, političar i diplomata, vjerski i nacionalni vizionar, pripada samom vrhu najistaknutijih Istrana 20. stoljeća, rekao je uvodno dr. Slivar. Kao svećenik nije zaboravljao svoje zavičajne korijene i nacionalni identitet te potrebu suočavanja sa zahtjevima vremena, a kao kulturno povijesni poslanik i nacionalno – politički radnik tražio je oslonac na neprolaznim Božjim zakonima i moralnom nauku Crkve, rekao je nadalje, te je istaknuo da je mons. Milanović ostao vjeran svome poslanju katoličkog svećenika i istarskog hrvatskog domoljuba. S ponosom je mogao gledati kako je njegov mladenački san o sjedinjenju Istre s Hrvatskom bio ostvaren. Kako sam reče, „režimi prolaze, a narod ostaje!“, zaključio je citiravši mons. Milanovića dr. Slivar.

(G. Krizman)

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.