Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

U Momjanu proslavljen sv. Martin, uz blagolsov mladog muškata

Sv. Martina biskupa, nebeskog zaštitnika župe Momjan, župljani su u ponedjeljak, 11. studenog, proslavili svečanom koncelebriranom misom.

Misno slavlje predvodio je vlč. Željko Rajčić, župnik iz Brtonigle, a koncelebrirali su: vlč. Maksimilijan Buzdon, župnik iz Novigrada, vlč. Carlos Arturo Fonseca Farfan, župnik iz Kršeta i Materade, vlč. Antun Jukopila, župnik iz Oprtlja i Završja, vlč. Miroslaw Paraniak, župnik Momjana , Krasice i Grožnjana i vlč. Mladen Juvenal Milohanić.

U prigodnoj, vrlo nadahnutoj homiliji vlč. Rajčić je rekao da je Sv. Martin prvi svetac koji nije mučenik, a pamtiti će se po djelima milosrđa, ne samo po poznatoj gesti kada je kao rimski vojnik dao pola svog ogrtača siromahu, nego i po mnogim drugim djelima milosrđa i po njegovoj skromnosti. Sv. Martin je bio vojnik iz prisile, redovnik po odabiru, a biskup po dužnosti. Sv. Martin je izgrađivao crkveno zajedništvo, bio je angažirani graditelj zajedništva, pomirenja i mira, trebao bi nam biti uzor, jer Isusova zajednica smo svo mi.

Na dan Sv. Martina se po tradiciji pije novo vino, to nam treba biti poticaj da i mi s novom snagom i vjerom djelujemo u svojoj zajednici. Nakon svete mise, čijoj svečanosti je doprinio momjanski župni zbor, blagoslovljeno je mlado vino, muškat koji je darovala obitelj Brajko iz Oskuruša. Nakon svete mise, kisa je stala, tako da je druženje nastavljeno ispred crkve, uz mlado vino i domaće kolače.

Txt i foto: Valerija DM

 

Najave