Sv. Martina biskupa, nebeskog zaštitnika župe Momjan, župljani su u ponedjeljak, 11. studenog, proslavili svečanom koncelebriranom misom.

Misno slavlje predvodio je vlč. Željko Rajčić, župnik iz Brtonigle, a koncelebrirali su: vlč. Maksimilijan Buzdon, župnik iz Novigrada, vlč. Carlos Arturo Fonseca Farfan, župnik iz Kršeta i Materade, vlč. Antun Jukopila, župnik iz Oprtlja i Završja, vlč. Miroslaw Paraniak, župnik Momjana , Krasice i Grožnjana i vlč. Mladen Juvenal Milohanić.

U prigodnoj, vrlo nadahnutoj homiliji vlč. Rajčić je rekao da je Sv. Martin prvi svetac koji nije mučenik, a pamtiti će se po djelima milosrđa, ne samo po poznatoj gesti kada je kao rimski vojnik dao pola svog ogrtača siromahu, nego i po mnogim drugim djelima milosrđa i po njegovoj skromnosti. Sv. Martin je bio vojnik iz prisile, redovnik po odabiru, a biskup po dužnosti. Sv. Martin je izgrađivao crkveno zajedništvo, bio je angažirani graditelj zajedništva, pomirenja i mira, trebao bi nam biti uzor, jer Isusova zajednica smo svo mi.

Na dan Sv. Martina se po tradiciji pije novo vino, to nam treba biti poticaj da i mi s novom snagom i vjerom djelujemo u svojoj zajednici. Nakon svete mise, čijoj svečanosti je doprinio momjanski župni zbor, blagoslovljeno je mlado vino, muškat koji je darovala obitelj Brajko iz Oskuruša. Nakon svete mise, kisa je stala, tako da je druženje nastavljeno ispred crkve, uz mlado vino i domaće kolače.

Txt i foto: Valerija DM

 

Najave i obavijesti

Utorak: 29 Ruj 2020
Biskup Milovan u Samostanu sv. Mihovila nad Limom
Utorak: 29 Ruj 2020
Blagdan sv. Mihovila u Žminju

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.