Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Misa povodom završetka radova obnove eksterijera medulinske crkve

U nedjelju, 29. rujna, u medulinskoj župnoj crkvi, posebno organiziranim misnim slavljem u ranim popodnevnim satima svečano je proslavljen završetak radova obnove izvanjskog dijela tog lijepog sakralnog zdanja posvećenog sv. Agnezi.

Osim bojanja crkve izvana i temeljite obnove oba zvonika, potpuno je obnovljen krov te su postavljeni potrebni elementi od bakra, vraćen je križ na jedan od zvonika, postavljena je izolacija protiv kapilarne vlage, a uskoro će biti realizirana i posebna ambijentalna svjetlosna instalacija za osvjetljenje crkve.

Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Hrvoje Okadar, uz koncelebraciju donedavnog dugogodišnjeg župnika, sada umirovljenog svećenika Ante Močiboba, koji je tom župom upravljao skoro pet desetljeća, do umirovljenja prije godinu dana.

Župnik je u prigodnoj homiliji, razlamajući prispodobu o Bogatašu i Lazaru istaknuo kako nas tim zapisom Sveto Pismo poziva da razmišljamo o Vječnosti, da ne budemo koncentrirani samo na ovozemaljsko. Izrazio je posebno zadovoljstvo izvršenim radovima, najavio je i uskoro postavljanje posebno izvanjskog osvjetljenja crkve, koja će tada posebno zasjati, i doslovno. Posebno je dojmljivim istaknuo trenutak vraćanja križa na jedan od dva zvonika koji je bio pao prije nekoliko godina. Prije vraćanja križa na zvonik blagoslovio ga je, te je time blagoslovom i Božjom zaštitom obuhvaćeno cijelo mjesto.

Medulinska crkva jedina je crkva u Istri koja ima dva zvonika. Izgrađena je 1894. godine, na mjestu starije grobljanske crkve te iste godine posvećena po biskupu Ivanu Krstitelju Flappu. Obnovljena je 1968. godine, a 1983. postavljen je mozaik, slika iz povijesti Otkrivenja, rad Josipa Botterija. Riječ je o trobrodnom zdanju, sa svetištem, polukružnom apsidom, sakristijom te dvama paralelnim zvonicima uz svetište.

Govoreći o važnosti crkve kao sakralnog prostora župnik je istaknuo da je to mjesto susreta Boga i čovjeka, te je stoga obveza župnika, koji je poslan ljudima naviještati Istinu Isusa Krista, održavati i uljepšavati to sveto mjesto kamo vjernici dolaze pronaći utjehu i Božju snagu za svoj svakodnevni život, te tako graditi svoj odnos s Bogom i povezanost s ljudima.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se kratko obratio načelnik Općine Medulin Goran Buić, koji je izrazio zahvalnost vlč. Močibobu na dugogodišnjoj brizi o medulinskoj župi, te sadašnjem župniku na dobroj i plodonosnoj suradnji u svim projektima na dobrobit i ponos svih žitelja Medulina.

Vlč. Okadar je u svom završnom obraćanju zahvalio Općini i načelniku na lijepoj suradnji i donaciji, te je poimence pročitao i sve druge donatore, obitelji i pojedince iz Medulina koji ondje žive stalno ili dolaze tek povremeno. Istaknuo je vrijedan angažman župnih suradnika koji su tijekom trajanja radova uvijek bili na raspolaganju za bilo koju pomoć, i župniku, ali i izvođačima radova. Na kraju mise pročitano je i pismo vlasnika tvrtke J. M. d.o.o., Marija Jašarevića, izvođača radova, koji je izrazio radost i čast što je mogao biti dionikom zahvata na očuvanju tog vrijednog sakralnog zdanja. Jašarević je napose istaknuo kako se svatko od nas treba zapitati koliko smo spremni dati za zajednicu u kojoj živimo, a ne samo koliko dobivamo. Sveukupna vrijednost radova iznosi oko sto tisuća eura, od čega je tristo tisuća kuna donirala Općina Medulin, a razliku do sveukupnog iznosa, uz donacije pojedinaca, najvećim je dijelom donirao izvođač radova, Mario Jašarević.

Župnik je na poseban način izrazio radost što je za ovu prigodu crkva ispunjena tako velikim brojem vjernika, te se preporučio za suradnju i pomoć i u budućim etapama uređenja medulinske župne crkve.

Nakon mise općina je osigurala ručak za sve okupljene te je ugodno druženje potrajalo u sjaju lijepog jesenskog poslijepodneva. (G. Krizman)

 

Najave