Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslavljena 25. obljetnica crkve Gospe Žalosne u Murinama

U nedjelju, 15. rujna, u Murinama, nedaleko Umaga proslavljena je 25. obljetnica postojanja crkve Gospe Žalosne. Misno slavlje predvodio je preč. Sergije Jelenić, koji je bio župnik i vodio radove izgradnje.  Ta je crkva izgrađena i posvećena 1994. godine, kao spomen na crkvu Gospe Žalosne u centru Umaga koja je 1954. porušena iz „urbanističkih“ razloga, rekao je predslavitelj iznoseći ukratko u homiliji povijest stare i nove crkve. 

Na početku se predslavitelju, okupljenom kleru te mnoštvu vjernika koji su posvema ispunili crkvu, obratio župnik Umaga, koji ujedno upravlja i tim pastoralnim središtem, vlč. dr. Josip Grbac.

Danas, na 25. obljetnicu izgradnje ove crkve mi Bogu zahvaljujem za taj dar, jer ona to uistinu i jest, rekao je predslavitelj u prigodnoj homiliji. Podsjetio je kako se sada već rijetki stariji ljudi sjećaju stare crkve Gospe Žalosne u Umagu, koja je srušena. Izgrađena 1343. godine, prethodno je bila posvećena sv. Jakovu i Bartolomeju. Prvotno su se o njoj brinuli redovnici serviti. Oni su na poseban način častili Majku Božju Žalosnu, te su njoj u čast izgradili kapelu 1573. godine. Danas se može vidjeti tek oznaka na pločniku koja obilježava mjesto gdje se je nalazila ta crkva. Godine 1770. crkva je predana dijecezanskom kleru. Crkva iz 14. stoljeća odjednom je počela smetati zgradi izgrađenoj 1954. godine pa je ta drevna crkva iz „urbanističkih“ razloga. Nekoliko dana ranije žalosna procesija iznijela je kip Gospe Žalosne iz te crkve i on se do danas čuva u župnoj crkvi, rekao je propovjednik. Unatoč obećanju da će biti sagrađena nova crkva to se nije dogodilo. Nakon 4 desetljeća izgrađena je crkva u Murinama. Kamen temeljac blagoslovio je i postavio blagopokojni biskup Antun Bogetić, 6. rujna 1992., a 14. prosinca iste godine započela je gradnja crkve. U svibnju 1994. crkva je dovršena i 29. svibnja svečano blagoslovljena, i od tada se ondje događa život crkve, vjernici u nju rado dolaze, okupljaju se oko svoje Majke, iznose joj svoje teškoće i probleme, a Majka ih zagovara i štiti, rekao je preč. Jelenić. Propovjednik se u nastavku osvrnuo na evanđeoski ulomak te je istaknuo Isusovo djelo spasenja te ulogu suspasiteljice Blažene Djevice Marije, kojoj je pod križem povjerio učenika i time cijelo čovječanstvo.

Ova crkva je ne samo okupljalište nego i znak da je ovdje prisutan Bog, i Blažena Djevica Marija, i poziv da budemo djeca Božja, da budemo svjedoci, da budemo kršćani, da živimo po Riječi Božjoj, da prihvatimo Isusa Krista, da budemo uistinu jedno s Bogom, da, kao što je Isus jedno s Bogom i mi međusobno budemo jedno, jer ćemo samo tako biti prava Crkva ovdje na zemlji.

Na kraju misnoga slavlja vlč. dr. Grbac je uz prigodne zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli u realizaciji toga misnoga slavlja pozvao sve okupljene na domjenak pripravljen u lijepo uređenom parku svetišta.

 

Najave