Svečano je bilo u subotu, 10. kolovoza u Lovrečici, u župnoj crkvi i izvan nje, tijekom proslave pučkog zaštitnika sv. Lovre. Misno slavlje je predvodio dugogodišnji župnik Umaga, a sada Karojbe i Motovunskih Novaka Rudi Koraca, uz koncelebraciju svećenika iz obližnjih župa Lina Rakara, Antuna Jukopile, Lina Zohila, Carlosa Artura Fonsece Farfana i Željka Rajčića, te župnih vikara Buja i Umaga Marcina Madeja i Branimira Šapine.

   Pohrlili su brojni vjerenici s prostora Lovreštine, ali i izvan njega, iz okolnih župa, iz susjednih Slovenije i Italije koji su vezani za ovaj kraj. Jednostavno, željeli su sudjelovati u molitvi, čuti Riječ Božju, duhovno se obogatiti i iskazati štovanje svečevim relikvijama, te biti dionicima procesije ulicama Lovrečice. Svako sa svojim nakanama stigao je na blagdansku svečanost da se povjeri BDM, njenom Sinu Isusu Kristu i Ocu nebeskom, te sv. Lovri.

 – Imamo najljepši primjer u sv. Lovri kako vjerovati i predati se u potpunosti Bogu, iako to u ono vrijeme, ali i danas mnogima nije bilo lako. U svim kušnjama i po cijenu mučeničke smrti tadašnji rimski đakon iz ljubavi prema vjeri u Božju riječ i njenom propovijedanju. Završio je život mučeničkom smrću na gradelama u 33-oj godini. Poznato je da sv. Lovru ubrajaju među najštovanije svece, u prilog čemu govori i činjenica da se u Rimu uz baziliku sveca nalazi još tridesetak crkava koje nose njegovo ime. Tisuće ih je diljem svijeta, poput ove i sličnih, a uz to i samo mjesto nosi ime pučkog zaštitnika – istaknuo je između ostalog Rudi Koraca.

  Nakon euharistijskog slavlja, a prije nego su okupljeni vjernici krenuli u procesiju mjesnim ulicama u crkvi su vjernici iskazali pobožnost relikvijama sv. Lovre.

  Domaćini su za sve pristigle pripremili okrjepu, piće i slastice.(txt i foto: Mijat Gavran)

 

 

Najave i obavijesti

Petak: 4 Pro 2020
Raša: Proslava sv. Barbare

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.