Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Blagdansko slavlje svetog Lovre

Svečano je bilo u subotu, 10. kolovoza u Lovrečici, u župnoj crkvi i izvan nje, tijekom proslave pučkog zaštitnika sv. Lovre. Misno slavlje je predvodio dugogodišnji župnik Umaga, a sada Karojbe i Motovunskih Novaka Rudi Koraca, uz koncelebraciju svećenika iz obližnjih župa Lina Rakara, Antuna Jukopile, Lina Zohila, Carlosa Artura Fonsece Farfana i Željka Rajčića, te župnih vikara Buja i Umaga Marcina Madeja i Branimira Šapine.

   Pohrlili su brojni vjerenici s prostora Lovreštine, ali i izvan njega, iz okolnih župa, iz susjednih Slovenije i Italije koji su vezani za ovaj kraj. Jednostavno, željeli su sudjelovati u molitvi, čuti Riječ Božju, duhovno se obogatiti i iskazati štovanje svečevim relikvijama, te biti dionicima procesije ulicama Lovrečice. Svako sa svojim nakanama stigao je na blagdansku svečanost da se povjeri BDM, njenom Sinu Isusu Kristu i Ocu nebeskom, te sv. Lovri.

 – Imamo najljepši primjer u sv. Lovri kako vjerovati i predati se u potpunosti Bogu, iako to u ono vrijeme, ali i danas mnogima nije bilo lako. U svim kušnjama i po cijenu mučeničke smrti tadašnji rimski đakon iz ljubavi prema vjeri u Božju riječ i njenom propovijedanju. Završio je život mučeničkom smrću na gradelama u 33-oj godini. Poznato je da sv. Lovru ubrajaju među najštovanije svece, u prilog čemu govori i činjenica da se u Rimu uz baziliku sveca nalazi još tridesetak crkava koje nose njegovo ime. Tisuće ih je diljem svijeta, poput ove i sličnih, a uz to i samo mjesto nosi ime pučkog zaštitnika – istaknuo je između ostalog Rudi Koraca.

  Nakon euharistijskog slavlja, a prije nego su okupljeni vjernici krenuli u procesiju mjesnim ulicama u crkvi su vjernici iskazali pobožnost relikvijama sv. Lovre.

  Domaćini su za sve pristigle pripremili okrjepu, piće i slastice.(txt i foto: Mijat Gavran)

 

 

Najave