Utorak, 16 travnja, 2024
Novosti

Materada: Blagdansko slavlje Gospe Snježne

U ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. mjesto Materada nedaleko Umaga proslavila je nebesku zaštitnicu svoje župe, Gospu Snježnu.

Sa svom duhovnom predanošću toga je dana u crkvi Gospe Snježne koja je tu od 1664., istina ne na nekom od rimskih brežuljaka nego na onom umaškom koji se nalazi na 106 metara nadmorske visine iskazano štovanje pučkoj zaštitnici. Vjernici Materaštine i župa iz okruženja te iz susjedne Slovenije i Italije čiji korijeni su s ovih prostora ispunili su crkvu i otvorili srca za duhovnu okrjepu i već 355 godina sustavno štuju BDM od Snijega. Svečano misno slavlje je predvodio kanfanarski župnik Joel Catary u koncelebraciji župnika Brtonigle, Nove Vasi i Lovrečice Željka Rajčića, tršćanskog duhovnika o. Lorenza Pardija, umaškog župnog vikara Branimira Šapine, te župnika Materade, Kršeta i Petrovije Carlosa Artura Fonsece Farfana.

  U nadahnutoj riječi homilije na blagdan Blažene Djevice Marije Snježne, te prispodobu iz liturgijskih čitanja o onome što se u Kani Galilejskoj dogodilo, BDM svakodnevno poručuje što nam je činiti s povjerenjem u snagu Riječi Božje.

 – Bog ima plan za svakog čovjeka, pa tako i za nas prisutne samo onda ako se Isusu Kristu i njegovoj Majci i našoj zagovornici s potpunim povjerenjem predamo. Ne strahujmo za svoje ovozemaljsko življenje. Ponajprije imajmo mjesta u svojim srcima za sve s kojima dijelimo proputovanje zemljom ka vječnom životu. Kako bi to zaslužili svaki dan imajmo mjesta za svakog čovjeka u svojim srcima i tako slavimo Riječ Božju utječući se našoj nebeskoj Majci kako bi se proslavili po njenom zagovoru – između ostalog je u svojoj propovijedi istaknuo Joel Catary, koji je već 26 godina župnik Kanfanara, inače iz Venezule.

  Nakon svečane službe euharistije održana je uobičajena procesija ulicama Materade s kipom BDM i zastavom, uz pjesmu župnog i zbora mladih Petrovije, Materade i Kršeta.

 Župna zajednica sve vjernike koji su pristigli u Materadu na ovu svečanost počastila je pićem i kolačima. (txt i foto: M. Gavran)

Najave