Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Recital „Vitez Božji“ izveden u Umagu

U nedjelju, 11. kolovoza, započeli su događaji vezani uz obilježavanje 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u 99. godini njegova rođenja. U umaškoj župnoj crkvi na misi pro populo gostovali su župljani župe Lanišće, mjesta mučeništva bl. Miroslava Bulešića, zajedno sa župnikom vlč. Josipom Mašinom. Donijeli su blaženikovu relikviju za javno štovanje te su na kraju mise izveli prigodni program. Nastojali su tako ljudima toga kraja pružiti priliku da malo bolje upoznaju život Miroslava Bulešića.

Misno slavlje predvodio je umaški župnik i dekan preč. dr. Josip Grbac koji je u prigodnoj homiliji, kroz prigodne poučne priče, spominjući i netom pročitan ulomak Evanđelja, istaknuo vezu našeg sadašnjeg života i života u Vječnosti. Citiravši papu Benedikta XVI. istaknuo je pogrešno razmišljanje ljudi koji smatraju da između ovoga sada i onoga poslije postoji neka granica jasno određena, ta granica nije kronološka. Vječnost nije neko beskonačno vrijeme, to je jedan drugačiji način postojanja, egzistencije. Ovo što sada radiš je vječnost, dobro ili zlo, rekao je obraćajući se okupljenim vjernicima. Navedene tvrdnje potkrijepio je primjerom priče o jednom malom fratru koji je obavljao jednostavne poslove. Više je puta odgađao odlazak u vječnost jer je bilo još mnogo tog običnog, jednostavnog posla za obaviti, tanjura za oprati, vrta za oplijeviti, bolesnika za njegovati. Kada napokon, taj mali sveti redovnik, osjetivši se starim, zazove dolazak Božjeg anđela da ga povede u Vječnost, anđeo mu kaže „Gdje ti misliš da si se nalazio cijelo vrijeme sve do sada?“. ‘Budite budni’ ne odnosi se na trenutak umiranja, tada je već kasno, to se odnosi na ovo danas, sada, sada je tvoja vječnost, rekao je propovjednik. Svatko tko s ozbiljnošću i odgovornošću čini što mu je Bog povjerio, živi u Vječnosti. Blago onima koje Gospodin kada dođe, nađe da tako rade. Logika života bez Boga, s namjerom jedne ispovijedi pred kraj života ne vrijedi. Nećeš se zbog toga spasiti što si zadnji čas se sjetio pitati Boga „Daj!“ To moraju ozbiljno shvatiti svi biskupi, vjernici, svećenici, roditelji, odgojitelji, učitelji, liječnici…za sve njih vrijedi upozorenje „Budite budni i pravedni – sada, kako biste primili obećanu nagradu. Iščekivanje posljednjih stvari iziskuje brigu oko pretposljednjih, citirao je propovjednika teologa Dietricha Bonhoeffera.

Živjeti sada u vječnosti stav je svetaca. Dr. Grbac je citirao Duhovni dnevnik bl. Miroslava Bulešića, te istaknuo da se tim Dnevnikom provlači jedna crvena nit: Živjeti sadašnji život kao da je vječnost. To je karakteristika velikih i malih svetaca, veliki su oni na oltarima, oni mali, to bi mogli biti svi mi, zaključio je dr. Grbac.

Nakon misnog slavlja gosti iz Lanišća izveli su glazbeno scenski prikaz temeljen na poemi o bl. Miroslavu Bulešiću „Vitez Božji“, autora Antuna Milovana, književnika koji je rođen u selu Čabrunići, blaženikovom rodnom selu. Tijekom scenskog prikaza laniški zbor izveo je pjesme „Pozdravljena Marijo“ i „O Marijo Majko mira“ koje su vjernici pjevali u crkvi na ‘krvavoj krizmi’ dok je izvana bjesnio napad bezbožnika. Igrokaz, kroz simbolične ulomke, prikazuje pojedine istaknute faze života blaženika, s naglaskom na službovanje u Baderni, u Kanfanaru te vrijeme koje je proveo kao odgojitelj u Pazinskom sjemeništu.

Na samom kraju svi su okupljeni zajedno izmolili molitvu za zagovor bl. Miroslava Bulešića, te je uslijedio ofer, čašćenje relikvija. Tom su prigodom sakupljani prilozi vjernika za pomoć pri uređenju laniške župne kuće, gdje je u župnom uredu blaženik podnio mučeništvo. Blagoslov obnovljenih prostora u Lanišću bit će 23. kolovoza u 18 sati. (G. Krizman)

    

    

Najave