Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

„Prvaci apostola kao uzor vjere“

Blagdan sv. Petra i Pavla ap., jedna od najvećih istarskih župa, sv. Pavla ap. u Puli proslavila je u subotu, 29. lipnja, s više svečanih misnih slavlja te prethodno s trodnevnom duhovnom pripravom.

Središnje svečano misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju petnaestak svećenika, te u nazočnosti vjernika iz raznih pulskih župa.

Svečano večernje misno slavlje predslavio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. Trodnevnu duhovnu pripravu uoči blagdana predvodio je fra Darko Tepert iz pazinskog Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina.

Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji istaknuo kako su ti prvaci apostola najčešće prikazani zajedno, zbog svoje ključne uloge u životu prvih zajednica kršćana. Bili su različiti po pozivu, Petar od židovskog ribara postaje glavom zbora apostola. Bio je čovjek srca, nagao, ali se iskreno znao kajati. U tekstu evanđelja stoji kako Isus spominje ključeve pa kršćanska umjetnost Petra prikazuje uglavnom s ključevima u ruci, kao onaj koji ima vlast od Isusa otvarati vrata raja. Pavao, prvo veliki progonitelj kršćana, veliki intelektualac i zanesenjak, po obraćenju ostaje tri godine u pustinji u meditaciji. Nakon toga proživio je misionarskim životom, potpuno predan poslanju, osobito prenošenju evanđelja poganskim narodima. Obojica su svoje služenje Bogu zapečatili najvećim dokazom vjernosti Bogu, mučeništvom u Rimu, Petar je raspet s glavom dole, a Pavlu je, kao rimskom građaninu, odrubljena glava. Iskopavanjem ispod bazilike sv. Petra i bazilike sv. Pavla Izvan Zidina pronađene su njihove relikvije i uređeni grobovi, uz dokaze intenzivne hodočasničke aktivnosti tijekom povijesti, napomenuo je biskup.

Petar je u ime svih apostola rekao „Ti si Krist“, na toj ispovijesti vjere počiva Crkva, naglasio je propovjednik. Tu Istinu, ispovijest vjere, Crkva ponavlja kroz 2000 godina. Kroz nebrojene promjene vladara i sistema vjera Crkve ostala je nepromijenjena. Unatoč svim vođama, unatoč ljudima i njihovim nesavršenostima, vjera vodi ljude svetosti i ima plodove svetosti. Vidljivi plodovi svetosti i života Crkve su svi mnogobrojni proglašeni i neproglašeni sveci. Katolička Crkva ustraje u cjelovitoj vjeri, čuva cjelovitu vjeru trudi se živjeti od snage vjere koju nam je Isus ostavio, od snage sakramenata, evanđelja, euharistije, molitve, i donositi plodove čovjekoljublja, bogoljublja i rodoljublja. Pavao je bio sav predan Kristu, služio je Kristu cijelim životom, bio je zanesenjak, zaljubljenik u Krista, koji je danonoćno služio kršćanskim zajednicama diljem Rimskoga carstva.

I mi smo, poput sv. Petra i Pavla pozvani biti misionari, jačati se u vjeri i prenositi ju drugima, te biti zahvalni Bogu za dar vjere i Crkve, zaključio je biskup.

Misno slavlje glazbeno je popratio župni zbor po ravnanjem dr. Andreja Angelinija. (G. Krizman)

 

Najave