Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Župa Barban organizirala humanitarni koncert „Srce na dlanu u Barbanu“

Dan uoči blagdana Tjelova, 19.06.2019.  održan je već tradicionalni humanitarni koncert „Srce na dlanu u Barbanu“. Koncert koji je počeo u 21 h održao se na barbanskoj placi. Organizator koncerta je bila Župa sv. Nikole Barban, kojom upravlja župnik mr. sc. Bernard Jurjević.

Suorganizatori: Općina Barban, TZ Općine Barban i MO Barban. Pripomogli su Roy bar, Gostionica Prstenac i brojni sponzori.

Petnaestak dana prije termina održavanja koncerta poslani su dopisi svim obrtnicima s područja barbanštine i Istre te mogućim sponzorima. Oni su imali nekoliko mogućnosti: donirati novac (što su mnogi i učinili) te svoje proizvode, usluge i sl. Potporu projektu su iskazali i mediji: Radio Labin, Radio Pula, Radio Istra, Rovinj FM, koji su besplatno u vijestima i jinglovima najavljivali koncert animirajući slušatelje da dođu u Barban.

Vrijedne članice župnog zbora Barban čitav tjedan su pripremale artikle za veoma bogatu lutriju. Napravilo se 1180 komada lutrije od kojih je baš svaka bila dobitna. Interes nazočnih ilustrira i podatak da se lutrija rasprodala već u prvom satu održavanja koncerta. Brojna publika počela se okupljati na barbanskom trgu više od sat vremena prije početka programa. Veselo i opušteno druženje je potrajalo do kasnih noćnih sati. Organizatori su se pobrinuli za velik izbor pića i bogatu gastronomsku ponudu za publiku koncerta.

U programu humanitarnog koncerta nastupili su brojni izvođači: mladi perspektivni barbanski harmonikaši Leonardo Rojnić i Ivan Licul, KUD Barban s prikazom tradicijskih plesova i svirke, plesačice Zumba Barban, mlada pjevačica Noemi Rojnić i već iskusni pjevač Davor Marović. Pulska grupa Anelidi i nakon njih poznata istarska pjevačica Vesna Nežić Ružić svojim nastupom rasplesali su publiku i stvorili pravi ugođaj. Gospođa Vesna je poznata ne samo po interpretaciji prekrasnih pjesama već i po svom dobrom srcu jer se rado odaziva na nastupe u humanitarne svrhe. U nastavku programa predstavili su se DJ Sosa i grupa Lighthouse band izvodeći glazbu za ples. Kroz programa koncerta veoma nadahnuto i informativno je vodila Nevia Kožljan, inače članica barbanskog župnog zbora.

Humanitarni koncert se organizirao s ciljem prikupljanja sredstava za Dječji odjel onkologije u bolnici Kantrida Rijeka, odnosno udrugu „Riječko srce“ te za župni Caritas. Ukupno je humanitarnim koncertom ostvarena dobit od 48.000,00 kn. Intencija organizatora je bila nabavka ležaja za roditelje koji uz bolesnu djecu borave u bolnici. Od prikupljenih sredstava donirano je 15.00,00 kn, dostatno za nabavku tri ležaja. Iznos od 20.000,00 kn je već slijedeći dan uplaćen za potrebe liječenja djevojčice Zare Leoni iz Pule. Sredstava su prvotno bila namijenjena za liječenje mladića Patrika Jakša iz Hreljići, ali je njemu HZZO pokrio troškove liječenja u Zagrebu pa se on odrekao sredstava prikupljenih na humanitarnom koncertu u korist male Zare. Za još nekoliko potrebitih obitelji u Župi Barban izdvojeno je slijedećih 8.000,00 kn, te im je novac već uručen.

Humanitarni koncert je polučio pozitivne rezultate i pokazao opravdanost ovog projekta. Organizatori su koncertom ostvarili cilj da se pomogne onima kojima je pomoć dragocjena i nužno potrebna. Zato svima koji su došli na humanitarni koncert kao publika, svim donatorima i sponzorima izražavaju duboku zahvalnost. Svi su oni pokazali da imaju empatije i veliko toplo srce za potrebite. (N. K.)

  

    

Najave