Blagdan Sveca Svega Svijeta, sv. Antuna Padovanskog, u pulskoj župi i samostanu koji nose ime tog duhovnog velikana blagdan zaštitnika proslavljen je sa sedam misnih slavlja tijekom cijelog dana i na svima se tradicionalno okupio veliki broj vjernika iz Pule i okolice.

Posebno je svečano bilo na popodnevnoj misi s blagoslovom  djece i cvijeća koju je predvodio gvardijan samostana fra Leopold MIčić, te na svečanom večernjem misnom slavlju koje je predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša uz koncelebraciju franjevaca domaćina te svećenika pulskog dekanata. Misu poldanicu predvodio je pulski dekan preč. Milan Mužina.

Homiliju mons. Kutleše možete poslušati ovdje:

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/proslava-sv-antuna-padovanskog-u-puli-13-6-2019-homilija-mons-dr-dražena-kutleše/

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da sv. Antuna pamtimo i častimo i nakon toliko godina upravo stoga jer je svojim naučavanjem i životom govorio ljudima svoga vremena, ali i svim narednim generacijama, da treba, paradoksalno, slijediti križ a ne užitak. On je u svojim propovijedima posebno zagovarao poniznost, zato je i postao tako velik jer je bio ponizan, istaknuo je biskup. Nadalje, ne trebamo biti apologete, važno je bez puno riječi svojim životom pokazati da smo kršćani. Mi se vrlo često ne želimo nikome zamjeriti pa se nerijetko ponašamo odveć diplomatski, ako treba sa svima ćemo učiniti kompromis jer to je kulturno, to je diplomatski, ali vidimo da nam sv. Antun govori da čovjek treba obrazložiti u prvome redu ono što vjeruje, trebali bismo hrabro i spremno uvijek iskazati što smo i kome pripadamo, Kristu. Od nas se ne traži, kao od svetaca mučenika da žrtvom života posvjedočimo vjeru, no, mi trebamo biti ljudi molitve koji u molitvi susreću Isusa Krista i načinom života i djelovanja svjedoče da su vjernici i pripadaju Kristu. Neka nam sv. Antun u tome bude primjer i zagovornik, zaključio je biskup.

Blagdanu je nakon priprave kroz pobožnost 13. utoraka sv. Antunu prethodila i bliža, trodnevna duhovna priprava koju su vodili zajedno gvardijan fra Leopold i župnik fra Gabrijel. Prve i druge večeri trodnevnice prije mise se molila krunica sv. Antunu, a treće večeri, u predvečerje blagdana, molila se Pjevana molitva prve večernje božanskog časoslova u čast sv. Antuna Padovanskog.   

 

    

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 2 Kol 2021
Blagdan Gospe od Anđela u Pazinu

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.