Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Koncert zahvale Majci i svim majkama

Na VI. Vazmenu nedjelju, 26. svibnja, u crkvi Sveta Marija Svetomore, filijalnoj crkvi žminjske Župe sv. Mihovila, održan je prigodni koncert popularne duhovne glazbe posvećen Majci Božjoj i svim majkama, upravo u mjesecu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji.

Nakon kratkog uvodnog pozdrava župnika, vlč. Jordana Rovisa, riječ je preuzela voditeljica programa, Lucija Staver. Mladima koji djeluju kao pjevački zbor unutar Župe već je neko vrijeme bila želja organizirati prigodan koncert duhovnih pjesama. Stoga su se, uz potporu župnika vlč. Jordana Rovisa, odlučili da će to učiniti upravo u mjesecu svibnju, Marijinom mjesecu. Ovaj je koncert ujedno i zahvala Bogu i Majci Božjoj za sva dobra koja je svima tijekom ovih nekoliko godina postojanja omogućio. Pjesmom se Bogu i Mariji zahvaliti za darovani nam život i sve darove koje u njemu baštinimo bila je potreba i obveza našega srca. Pod zaštitom Majke Božje, naše Majke koja sve može, koja je najmoćnija, želimo započeti ovaj koncert posvećen njoj, najvećoj majci, ali i svim majkama kojima je ona uzor i pomoć, rekla je između ostalog voditeljica. Program su otvorili domaćini. Grupa mladih iz Žminja, uz pratnju Tine Galant na klaviru i Lucije Jelenić na gitari otpjevala je prvi blok pjesama u kojem je naglasak bio stavljen na pjesme posvećene Mariji, poput “Zdravo, Djevice” i “Reci, Marijo”. 

Uslijedio je nastup Grupe mladih iz Pazina pod vodstvom fra Marinka Klaića na gitari i Tonija Brajkovića na klaviru. Oni su otpjevali jednu marijansku i dvije slavljeničke pjesme: “Snagom tvog imena” i “Djeluj kroz mene”.  To su mladi koji se okupljaju u pazinskom franjevačkom samostanu i koji u zajedništvu pripremaju glazbeni sadržaj mjesečnih Misa mladih. Fra Marinko je ukratko predstavio te Mise mladih te pozvao okupljene da se uključe. Po završetku njihovog nastupa, dvije su djevojke, Nina Jurić i Ema Jurić, kao kratke meditacije izrekle dvije recitacije posvećene Majci Božjoj. 

Mladi su se Žminjci predstavili potom drugim blokom pjesama u kojem je naglasak bio stavljen na slavljeničke pjesme, poput: “Divan si”, “Bog je velik”, a izvedena je i pjesma posvećena bl. Miroslavu Bulešiću, “Svjedok vjere Miroslav Bulešić”. U ovom se bloku posebno istaknula mlada klaviristica, Anika Kmet, učenica 4.razreda OŠ, koja je zajedno sa Lucijom Jelenić odsvirala šansonu “Kao košuta”.

Uslijedio je nastup Župnog zbora sv. Mihovila Arkanđela koji je pod vodstvom prof. Aleksandre Orbanić i Nele Božac na orguljama izveo marijansku pjesmu “O, pruži mile ruke”. 

Koncert je završio zajedničkom izvedbom psalma “Zahvaljujte Gospodinu”, zahvalom voditeljice i župnika, razmjenom prigodnih darova gostima i domaćinima, te zajedničkim čašćenjem u predvorju crkve sv. Marije Svetomore.

 Ovaj glazbeni događaj, ispunjen mladenačkim duhom, otpjevan u radosti i u lijepom duhovnom ozračju, međugeneracijskom suradnjom i entuzijazmom neupitno daje nadu u pozitivnu perspektivu ne samo budućnosti sakralne glazbe, već i budućnosti aktivnog i zauzetog djelovanja vjernika laika u ovom pitomom djeliću središnje Istre.

Najave