Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Umag proslavio sv. Peregrina

U četvrtak, 23. svibnja, u Umagu je svečano proslavljen sv. Peregrin, nebeski zaštitnik župe i grada.

Misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović.

U uvodnom pozdravu župnik domaćin vlč. dr. Josip Grbac predstavio je predvoditelja te spomenuo jedno od njegovih najvećih ostvarenja, crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini.

Mons. Bogović je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je sv. Peregrin đakon vjerovao da mora drugima naviještati i donijeti spasenje. Zbog hrabrog zastupanja svojih kršćanskih uvjerenja, zbog svoje vjere, podnio je mučeništvo upravo na jednoj obali nedaleko Umaga, 23. svibnja 303. godine, za vrijeme cara Dioklecijana. Iz njegovog životopisa nisu poznati detalji, no dovoljno je spomenuti mučeniku smrt, to je veliko svjedočanstvo, istaknuo je biskup. Po uzoru na Krista, predao se za druge, a nije kao Juda na štetu bližnjih nastojao imati koristi. No toga ima i danas, nastavio je propovjednik. I naše vrijeme ima mučenike, koje su nevine lažno optuživali i nakon smrti blatili, i to još uvijek čine, rekao je mons. Bogović, spomenuvši pritom bl. Stepinca i bl. Bulešića.

Crkva nas uči da se predajemo za drugoga, za kršćane je mjerilo vrijednosti koliko su osjetljivi za potrebe drugoga, koliko su spremni predati se za drugoga. Sveci su oni koji znaju čitati narod, koji znaju što narodu treba, oni koji znaju pročitati okolinu i pružiti narodu ono najpotrebnije, a ne samo ono što narod traži, jednako kao odnos roditelja prema djeci.

Najveća pobjeda u povijesti čovječanstva je Isusova pobjeda nad smrću, sebe je dao za ljude, i mi se poput njega trebamo dičiti upravo ranama zadobivenim dajući se za drugoga, jer se po tome suobličujemo Kristu i svecima, zaključio je biskup Bogović. U nastavku je izrekao i nekoliko misli o sv. Peregrinu i na talijanskom jeziku, obzirom na dvojezičnost prisutnu u tome kraju, te zbog velikog broja hodočasnika iz Italije.  

Na kraju misnoga slavlja predvoditelju je uručen prigodni dar za 8o. rođendan te 20. obljetnicu biskupstva koje obilježava ove godine.

Nakon mise, svima okupljenima je na trgu posluženo jedno tradicionalno jelo, maneštra s kukuruzom, zbog kojeg je, kaže navodno jedna legenda, sv. Peregrin ostao baš u Umagu.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio o. Leopold Mičić, gvardijan pulskog samostana sv. Antuna Padovanskog.

    

Najave