Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Postaje od reznica vinove loze

Iako je korizma za nama rado prenosimo zapis o pobožnosti križnoga puta za djecu u Župi sv. Lucije Pazinske. Napose stoga što to nije samo jedna u nizu pobožnosti tijekom sati župne kateheze.

Naime, ta djeca nisu samo čitala postaje, bila je to zbilja promišljana pobožnost, aktualizirana u sadašnjem trenutku njihova života, u dječjoj perspektivi  u obiteljskom kontekstu. A napose se ističe jedan detalj, „djeca su na župnoj katehezi izradila 14 postaja križnog puta u parku crkve označivši  ih  križevima  od reznica vinove loze i rimskim brojevima.“, ta rečenica govori mnogo više od samog svog semantičkog i leksičkog značenja…sadržana je tu ljubav i poštovanje prema prirodi, prema stvorenom, prema tradiciji, rodnome kraju, pa u širem smislu i prema civilizaciji koja je izrasla na korijenima kršćanske kulture.  

Tekst koji smo dobili prenosimo u cijelosti i ujedno zahvaljujemo vrijednoj župnoj suradnici koja nam ga je poslala:

Isus je govorio: „Pustite malene k meni!“, ali oni možda ne razumiju znakovitost križnog puta. Iako na Isusovom križnom putu nije bilo djece, na korizmeni petak uoči Cvjetnice u parku crkve Sv. Lucije Pazinske obavljena je pobožnost Križnog puta namijenjena djeci. Vjeroučiteljica Marina Hek i župne katehistice modelirale su križni put želeći djeci predočiti što je Isus sve pretrpio za sve ljude i za djecu da nam otvori vrata vječne domovine.

Djeca su na župnoj katehezi izradila 14 postaja križnog puta u parku crkve označivši  ih  križevima  od reznica vinove loze i rimskim brojevima. Križni je put predvodio župnik Željko Zec, a djeca su čitala molitve i razmatranja promatrana kroz četrnaest postaja Isusovog križnog puta. U njemu je predočena Isusova muka kroz njihove vršnjake koji nose svoje križeve kroz teški rad, svađe, gladovanje, smrt u zemljama

rata, koji nose križ svojih obitelji, djecu koja padaju opterećena životom, kroz osramoćenu i poniženu djecu, kroz djecu koja su nepokretna i bolesna.. Kroz postaje zahvalili su za svoje roditelje, za sve blagoslove koje primaju, za prijatelje koju su im spremni pomoći, a naučili su kako moraju ustati iz svoje pogreške i vratiti povjerenje u sebe i u bližnje, čuvati dostojanstvo svojih prijatelja, te kako se po Isusovom uzoru prihvaća, odriče, prašta i voli unatoč svemu!

Na kraju ovog križnog puta uslijedio je zaključak da su djeca zapravo tek na početku svojeg životnog puta, uz nadu da će znati prepoznati i prihvatiti svoje križeve koje trebaju nositi svaki dan i da će ih Isus voditi na njihovom križnom putu ako se oslone na njega. Kao prvi dar uskrsnuća, Isus ustanovljuje svetu ispovijed, pa se križni put okrunio sakramentom ispovjedi za prisutnu djecu.

N.L.

Najave