Blagoslov i otvorenje Križnog puta o. Danijela Hekića u Svetom Petru u Šumi održano je u nedjelju 10. ožujka 2019. U nazočnosti više stotina vjernika iz svih dijelova Istre uvodnu molitvu ispred rodne kuće o. Danijela u zaseoku Gljušćići, izrekao je supetarski župnik o. Ivan Šarić.

On i provincijal pavlinske provincije o. Mario Škrtić predvodili su potom i sve molitve pobožnosti križnoga puta, blagoslovivši svaku postaju.

Nakon blagoslova prve postaje okupljenima se prigodno obratio načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić koji je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije ovoga projekta te zahvalio na potpori župi i biskupiji, a napose Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je kroz Program ulaganja u zajednicu sufinanciralo ovaj projekt sa dvjesto pedeset tisuća kuna.

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije okupljenima se obratila Katica Mišković koja je naglasila radost što je angažmanom načelnika Ministarstvo moglo sudjelovati u realizaciji ovog lijepog projekta, a najavila je i novi projekt kojeg će sufinancirati sa tristo tisuća kuna, uređenje komunalne i prometne infrastrukture. O patničkom životu o. Danijela Hekića te o značenju pobožnosti križnoga puta je potom govorio akademik Josip Bratulić. Nakon otvorenja, blagoslova i procesije upriličen je prigodni domjenak za sve nazočne goste i vjernike. 

 Križni put je dužine 4,2 km, ima oblik krunice, sastoji se od 14 postaja izrađenih od monumentalnih blokova istarskog kamena. Svaka je postaja posebno osmišljena i uklopljena u krajobraz šumovitog okruženja Sv. Petra u Šumi, a djelo je supetarskog kipara Josipa Srblina. Za ovu je prigodu tiskana knjižica sa fotografijama novoga križnoga puta i tekstom te pobožnosti iz Dobrilina molitvenika "Oče budi volja tvoja." 

Križni put oca Danijela Hekića  uređen je u znak poštovanja prema velikanu molitve, patnje i svete krunice kao cjelogodišnji put duhovnosti, razmišljanja i molitve.

Otac Danijel Hekić, (Sv. Petar u Šumi 1926. – Saccolongo, Italija 2009.),  franjevac Male braće, zaređen 1952., a od 1955. godine, bolovao je od multiple skleroze. Preko 5 desetljeća, nepokretan primao je vjernike, ispovijedao, savjetovao, tješio i blagoslivljao ih. Bolest je prihvatio kao način života, te je postao živuća ikona patnje, i nikada se nije žalio na bolest. Proživljavao je sve misterije Krunice te je napisao brošuru „Moja svagdanja krunica“. (Txt G. Krizman, Foto: G. Krizman, N. Peteh)

        

Najave i obavijesti

Nedjelja: 31 Svi 2020
Obavijest o Tečaju priprave za brak u mjesecu svibnju

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.