Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Blagoslovljen križni put o. Danijela Hekića

Blagoslov i otvorenje Križnog puta o. Danijela Hekića u Svetom Petru u Šumi održano je u nedjelju 10. ožujka 2019. U nazočnosti više stotina vjernika iz svih dijelova Istre uvodnu molitvu ispred rodne kuće o. Danijela u zaseoku Gljušćići, izrekao je supetarski župnik o. Ivan Šarić.

On i provincijal pavlinske provincije o. Mario Škrtić predvodili su potom i sve molitve pobožnosti križnoga puta, blagoslovivši svaku postaju.

Nakon blagoslova prve postaje okupljenima se prigodno obratio načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić koji je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije ovoga projekta te zahvalio na potpori župi i biskupiji, a napose Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je kroz Program ulaganja u zajednicu sufinanciralo ovaj projekt sa dvjesto pedeset tisuća kuna.

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije okupljenima se obratila Katica Mišković koja je naglasila radost što je angažmanom načelnika Ministarstvo moglo sudjelovati u realizaciji ovog lijepog projekta, a najavila je i novi projekt kojeg će sufinancirati sa tristo tisuća kuna, uređenje komunalne i prometne infrastrukture. O patničkom životu o. Danijela Hekića te o značenju pobožnosti križnoga puta je potom govorio akademik Josip Bratulić. Nakon otvorenja, blagoslova i procesije upriličen je prigodni domjenak za sve nazočne goste i vjernike. 

 Križni put je dužine 4,2 km, ima oblik krunice, sastoji se od 14 postaja izrađenih od monumentalnih blokova istarskog kamena. Svaka je postaja posebno osmišljena i uklopljena u krajobraz šumovitog okruženja Sv. Petra u Šumi, a djelo je supetarskog kipara Josipa Srblina. Za ovu je prigodu tiskana knjižica sa fotografijama novoga križnoga puta i tekstom te pobožnosti iz Dobrilina molitvenika “Oče budi volja tvoja.” 

Križni put oca Danijela Hekića  uređen je u znak poštovanja prema velikanu molitve, patnje i svete krunice kao cjelogodišnji put duhovnosti, razmišljanja i molitve.

Otac Danijel Hekić, (Sv. Petar u Šumi 1926. – Saccolongo, Italija 2009.),  franjevac Male braće, zaređen 1952., a od 1955. godine, bolovao je od multiple skleroze. Preko 5 desetljeća, nepokretan primao je vjernike, ispovijedao, savjetovao, tješio i blagoslivljao ih. Bolest je prihvatio kao način života, te je postao živuća ikona patnje, i nikada se nije žalio na bolest. Proživljavao je sve misterije Krunice te je napisao brošuru „Moja svagdanja krunica“. (Txt G. Krizman, Foto: G. Krizman, N. Peteh)

        

Najave