Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Pomer proslavio svoju zaštitnicu sv. Fošku

Misno slavlje u crkvi sv. Foške u Pomeru, o blagdanu nebeske zaštitnice te župe u jugoistočnom dijelu Pulskog dekanata predvodio je i srijedu, 13. veljače, vlč. Boško Čatlak, mladomisnik, župni vikar u Labinu, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Antuna Nižetića.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je sv. Foška bila 15godišnja djevojka koja je podnijela mučeništvo za vjeru, vlastima ju je odao vlastiti otac. Mi kršćani slavimo mučeništvo naših duhovnih velikana upravo zato jer nam oni svojim herojskim gestama pokazuju način kojim nam je ići prema svetosti. Oni su izdržali svoje životne tegobe, podnijeli i mučeništvo, jer se njihova duša sjedinila s Kristom.

Obraćajući se okupljenima, mahom starije dobi, propovjednik je istaknuo da bi bez Boga starost, sa svim poteškoćama, bila osuda, no Bog ulazi u sve naše situacije, pa njegovim prisustvom „ starost postaje vrijeme kada se čovjek priprema za život vječni“, citirao je propovjednik sv. papu Ivana Pavla II.

 Kako u starosti, tako i u svim životnim situacijama, život s Kristom daje drugačiju perspektivu, sebe i drugih, „čovjek u svjetlu vjere vidi u drugome Krista ranjenoga“, istaknuo je propovjednik, „s Kristom je pogled na svijet je puno ljepši“. Da bi primili Duha Svetoga treba povjerovati, uzor u vjeri nam je rimski satnik i njegove riječi koje ponavljamo u svakoj misi. Svaka misa prigoda je da se naša duša susretne s Bogom, a sveci nam pokazuju da je to moguće, zaključio je propovjednik.

Crkva sv. Foške u Pomeru spominje se već u 6. stoljeću. Zalaganjem mještana obnova te drevne crkve započela je 1997. a dovršena je 1999. Te je godine, upravo o blagdanu sv. Foške, ondje održano misno slavlje nakon pola stoljeća, prvi put nakon Drugog svjetskog rata. U njoj se čuvaju kipovi sv. Foške, sv. Maura, sv. Nikole biskupa, sv. Josipa, sv. Antuna te kip Blažene Djevice Marije.

   

        

Najave