Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Šest desetljeća sestara uršulinki u Rovinju

U nedjelju, 9. prosinca 2018. u rovinjskoj župnoj crkvi sv. Eufemije svečanim misnim slavljem, pod predsjedanjem mons. Ivana Milovana, biskupa u miru, proslavljeno je šezdeset godina djelovanja sestara uršulinki u Rovinju. Uz biskupa su koncelebrirali rovinjski župnik i generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, kapelan vlč. Damir Štifanić te o. Marijan Glamočak iz rovinjskog Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog.

Misi je nazočilo dvadesetak sestara iz Hrvatske provincije uršulinki rimske unije te iz Slovenske provincije uršulinki rimske unije, na čelu s hrvatskom provincijalkom s. Ksenijom Leko i slovenskom provincijalkom s. Ankom Kogelnik. Sestre su do oltara došle u procesiji s koncelebrantima.

Zahvalnost koju rovinjska župa osjeća prema sestrama, za sve dobro što su kroz 60 godina učinile,  kratko je u uvodnom obraćanju izrekao župnik mons. Grbac.

Biskup Milovan se je u prigodnoj homiliji podsjetio brojnih aspekata djelovanja sestara u Rovinju, jer je on ondje bio župnik duži niz godina prije nego je imenovan biskupom. Podsjetio je kako su prije 6 desetljeća u Rovinj, na poziv tadašnjeg biskupa mons. Dragutina Nežića, došle sestre slovenske provincije, a kasnije dolaze sestre hrvatske provincije. Naglasio je kako je njihova prisutnost i djelovanje bilo veliki dar za taj grad. Predavale su vjeronauk, prvo samo u župi, a kasnije i u školi, brinule su se o sviranju i animiranju misnih slavlja, uređivale crkve, kojima Rovinj obiluje, karitativno su djelovale, redovito su obilazile stare i nemoćne, vodile djecu u posjet staračkom domu, niz godina brinule su se i o župnikovu domaćinstvu, no nadasve trajno su molile za duhovno dobro župe, te pomagale svima koji su im su obraćali, molitvom i utjehom. Istaknuo je zahvalnost sestrama za ostvarenje ideala zvanja koje su odabrale. Spomenuo se potom njihove utemeljiteljice, sv. Angele Merici, koja je milosrdno sakupljala potrebite djevojčice te ih odgajala i vjerski podučavala, bila je prethodnica suvremenih pedagoga, činila je to srcem i mudrošću. Neka se sestrama uršulinkama, koje su 6 desetljeća ugradile u duhovno dobro ovoga grada posebno nadahnuće bude i povezanost sa sv. Eufemijom, nebeskom zaštitnicom Rovinja, istaknuo je mons. Milovan te pozvao sestre i sve okupljene na molitvu da uršulinskom redu nikada ne ponestane duhovnih zvanja.

Po završetku misnog slavlja Ronald Braus je pročitao imena 15 sestara slovenske i 27 sestara hrvatske provincije koje su djelovale u Rovinju. Sestre hrvatske provincije došle su 1972. godine. Dok je trajalo izlaganje o sestrama na platnu su prikazane fotografije o povijesti sestara u tih 6 desetljeća.

Zahvalnost sestrama u ime rovinjskog ogranka Prijateljica sv. Angele Merici izrekla je Ida Brajnović, a u ime župne zajednice Štef Lukavečki.

Završne zahvale izrekao je župnik, te su tada provincijalkama uručeni darovi, hrvatskoj provinciji umjetnička slika sv. Angele, a slovenskoj lijepo urešena velika svijeća s brojem obljetnice. U ime sestara okupljenima se obratila hrvatska provincijalka s. Ksenija Leko.

Misno slavlje glazbeno je animirao rovinjski župni zbor, a Ronald Braus je solistički otpjevao psalam.

Sestre uršulinke u Rovinju djeluju u kući koja je ujedno uršulinski samostan, u Ulici Luje Adamovića.  

          

 

Najave