Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” posjetio Porečku i Pulsku biskupiju

Članovi zbora Nadbiskupijske klaisčne gimnazije “don Frane Bulić” predvođeni ravnateljem gimnazije don Josipom Dukićem i s. Lidijom Matijević te u pratnji profesorice Sandre Županović srdačno su se odazvali pozivu don Jure Purkića, župnika Marčane te su se 20. rujna u posljepodnevnim satima uputili na trodnevni izlet u Istru.

Nakon ugodnog prijateljskog druženja u autobusu pristigli su u Loboriku, Marčanu i Dugu Uvalu gdje su se smjestili u obitelji koje su ih radosno i ljubazno primile. Uz obiteljski stol zboraši su se upoznavali sa svojim domaćinima. 
Sljedećeg dana zboraši su krenuli u razgledavanje Istre te su posjetili Poreč gdje ih je dočekao vlč. Sergije Jelenić biskupov kancelar koji im je pokazao Eufrazijevu baziliku i grob sv. Maura, prvog porečkog biskupa. Pred Eufrazijanom zbor je otpjevao dvije pjesme “Rajska Kruno” i “Mila Zemljo”, što je posebno zaniteresiralo i oduševilo okupljene turiste. Nakon razgledavanja Poreča usljedio je posjet Svetvinčentu gdje su zboraši okupljeni oko groba mučenika moderne Istre, bl. Miroslava Bulešića otpjevali “Ave Maria” što je bilo posebno dirljivo. Zborašima je lik i dijelo bl. don Mira predstavio vlč. Darko Zgrablić koji je naglasio kako je bl. Bulešić i svetost njegova lika proizišla iz jednog “divljeg” sela Čabrunići i tako zborašima dozvao u misli riječi Evanđelja koje govore kako su se nad Kristom sablaznili i rekli “Zar iz Nazareta može što dobro doći?”  Nakon čašćenja Bulešićevih relikvija zboraši su okrepljeni duhovnim primjerom ovog divnog mladog svećenika koji je ga svoje ideale bio spreman umrijeti pošli prema Puli – još jednom mjestu u kojem su kršćani u prošlosti bili ubijani. Ondje je ravnatelj don Josip Dukuć u koncelebraciji s don Jurom Purkićem u katedrali Uznesenja Marijina predvodio sv. misu koja je bila centar toga dana. Razgledavanje Pule nastavilo se do večernjih sati kada su se zboraši vratili u obitelji svojih domaćina. 

U nedjelju 23.rujna u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Marčani tijekom svete mise koju je predvodio don Josip Dukić zajedno s don Jurom Purkićem pjevao je zbor gimnazije. Nakon sv. Mise usljedio je koncert tijekom kojeg je izvedeno više skladbi. Posebne emocije i suze kod većine prisutnih izazvala je pjesma “Mila zemljo” mo. don Šime Marovića koja najbolje ocrtava Istarsku prošlost od sv. Maura preko bl. Francesca Bonifacija do bl. Miroslava Bulešića kada u svojim stihovima kaže ” krvlju natopljena, suzam’ zalivena”.
Nakon završetka koncerta usljedilo je prijateljsko druženje članova zbora s župljanima  kod obiteljskog stola. Članovi zbora zajedno s svojim profesorima puni zahvalnosti oprostili su se sa zvojim domaćinima i don Jurom Purkićem,  inicijatorom ovog hodočašća, i izrazili želju za ponovnim susretom. Put prema Splitu uz molitvu bio je ispunjen i pjesmom zboraša koji su svaki u svom srcu ponjeli ljepe uspomene i primjere kako služiti Bogu, Crkvi i narodu zagledan u Krista poput svetih istarskih mučenika.

Najave