Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

„Sveci se rađaju u obitelji koja moli“

U srijedu, 5. rujna 2018., u Puli je spomendan sv. Majke Tereze posebno proslavljen u stolnoj crkvi, katedrali Uznesenja Marijina gdje postoji njezin kip i izložene su njezine relikvije.

Misno slavlje o spomendanu sv. Majke Tereze predvodio je katedralni župnik, vlč. Rikard Lekaj u zajedništvu s kanonikom pokorničarom Pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Željkom Staverom i kapelanom katedralne župe vlč. Maurom Boccadorom.

Prije početka misnoga slavlja vlč. Lekaj je predvodio molitveni uvod u misno slavlje. U prigodnoj homiliji propovjednik je, podsjećajući na ključne momente života sv. Majke Tereze, istaknuo kako je, zasigurno, veliku ulogu u njezinim životnim izborima i stavovima imao odgoj u vjerničkoj obitelji, gdje se je svakodnevno molilo, gdje se je vjera prenosila nadasve primjerom, a roditelji su svoje troje djece prenijeli životne vrijednosti u duhu kršćanstva, s naglaskom na činjenje dobra i iskazivanju milosrđa prema svima potrebitima. Sveta Majka Tereza je vidjela Krista u svakome, a u svome je životu uvijek živjela evanđelje, svaku stranicu, svaku riječ, naglasio je vlč. Lekaj. Upravo bi to trebala biti naša glavna nakana slaveći njezin blagdan, slijediti njezin primjer. No, da bi sve to mogla uvijek je bila svjesna da je snagu moguće pronaći samo u molitvi i svakodnevnom susretu u Isusom u Euharistiji. Propovjednik je spomenuo i skori susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu te istaknuo: „Vratimo se molitvi u obitelji, jer sveci se rađaju u obitelji koja moli.“

Nakon mise održano je štovanje relikvija, a brojni su se vjernici potom zadržali u molitvi pred svetičinim kipom.

Na tom su se misnom slavlju okupili vjernici katedralne župe ali i štovatelji sv. Majke Tereze iz drugih župa, te mnogo vjernika albanske nacionalnosti, koji se i inače okupljaju u većem broju upravo u katedralnoj župi.

U pulskoj katedrali je župnik, vlč. Lekaj, naručio i postavio kip sv. Majke Tereze na misijsku nedjelju 2016. godine. Relikvija svetice, kap krvi, u prigodnom relikvijaru za javno štovanje, u katedralu je stigla 2017. godine na njezin spomendan. To je jedina crkva na području Porečke i Pulske biskupije gdje se čuvaju relikvije sv. Majke Tereze, kip postoji i u crkvi sv. Eufemije u Rovinju, a njezine slike imaju brojne crkve diljem biskupije. (G. Krizman)

Najave