U nedjelju, 17. lipnja u Ližnjanu, mjestu na istočnoj strani Pulskoga dekanata, vjernici tamošnje Župe sv. Martina biskupa tradicionalno su proslavili spomendan Majke Božje od Kuj.

Procesija s kipom Majke Božje krenula je od fontane u mjestu prema Uvali Kuje pa dalje do crkve. Po dolasku do crkve Majke Božje od Kuj uslijedila je misa i na početku je tradicionalno pročitana legenda o dolasku kipa Majke Božje od Kuj u Ližnjan. Pobožna legenda kaže da je u kamenici u Uvalu Kuje doplovila mlada žena s djetetom. Obratila se pastiru te ga poslala u selo da kaže „Poteci i reci da Majka Božja u Kuje je došla.“ No povjerovali su mu tek kada su crkvena zvona sama počela zvoniti. Tada su došli u Uvalu Kuje, pronašli kip Majke Božje s djetetom, te njoj u čast podigli crkvicu. Od tada je slave kao zaštitnicu svoga sela, mora i ribara.

Pjevanje tijekom mise naizmjence su animirali Župni zbor sv. Martina i zbor Kulturno – umjetničkog društva Kuje. Misno slavlje predvodio je upravitelj župe vlč. Ivan Prodan uz koncelebraciju donedavnog župnika vlč. Milana Milovana.  Nakon završnog  blagoslova pjevači KUD-a Kuje otpjevali su pjesmu „Majka Božja od Kuj“ koju je napisao Bruno Krajcar. Nakon te pjesme ponovno se tradicionalno krenulo u procesiju s kipom oko zida kojim je ograđen prostor oko crkve, a na kraju je kip stavljen  na postolje ispred ulaza u crkvu.

Uslijedilo je čašćenje uz kolače i prigodno osvježenje.

Crkvica Blažene Djevice Marije od Kuj, smještena istočno od Ližnjan, nepravilna je građevina pravokutnog tlocrta, s pravokutnom apsidom i preslicom na pročelju. Podignuta je na temeljima antičkog kompleksa, izvorno rezidencijalno-termalnoga obilježja, a tijekom V. st. vjerojatno prenamijenjena u sakralno zdanje, na što upućuje otkriveni ranokršćanskog mozaika. (G. Krizman)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.