Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Grožnjan: Proslavljeni sv. Vid, Modest i Krescencija

Svečanom svetom misom, u petak, 15. lipnja 2018., Grožnjanci su proslavili svoje svete zaštitnike: Vida, Modesta i Krešenciju.

U nadahnutoj propovjedi vlč. Miroslaw Paraniak, grožnjanski župnik istakao je primjer mladog svetog Vida, kojeg čak ni otac nije uspio odvratiti od kršćanske vjere.

Godine 600 g. u rimskoj pokrajini Lukaniji napisano je djelo ‘Passio S. Viti’ (Mučeništvo sv. Vida). Prema tome spisu Vid se kao sin bogate, ali još poganske obitelji rodio u današnjoj Mazara del Vallo, na Jugozapadnoj obali otoka Sicilije. Kad mu je bilo tek 7 godina, morao je zbog svoje vjere i pripadnosti Kristu, zajedno sa svojim odgojiteljem Modestom i hraniteljicom Krescencijom pobjeći u daleku Lukaniju, jer ga je njegov otac, po imenu Haylas, htio prisiliti na otpad od vjere. Njegov je bijeg pao baš u doba Dioklecijanova progonstva, pa je Vid i u tuđini za svoju vjeru morao trpjeti. Uhvaćen kao kršćanin, sa svojim je skrbnicima odveden u Rim. Tu je Vid učinio nekoliko čudesa, među njima i čudesno ozdravljenje careva sina, koji bijaše opsjednut. Unatoč tomu, bio je sa svojim pratiocima osuđen na smrt. Nakon uobičajenih mučenja, bačen je u kotao vrelog ulja, no, iz njega bi spašen od anđela koji ga otprati u Lukaniju, gdje je, zajedno s Modestom i Krescencijom, podnio ponovo mučeništvo kao vrhovno svjedočanstvo vjere. Prema predaji njegovo se mučeništvo zbilo na početku Dioklecijanova progonstva negdje oko 304. ili 305. godine.

Svečanosti euharijstijskog slavlja doprinio je grožnjanski župni zbor.

V.D.M.

Najave