Na sedmu vazmenu nedjelju 13. svibnja 2018., Majčin dan i 101. obljetnicu Gospinih ukazanja u Fatimi župnik vlč. Jordan Rovis blagoslovio je novosagrađenu kapelicu koju je u Pamićima u čast sv. Kristofora podigla obitelj Pamić. Uz dvije crkve (Sv. Leopolda i Kraljice Obitelji) to je četvrta kapelica u tome selu, a 118. u župi sv. Mihovila u Žminju i jedina posvećena ovome svecu.

Želju za podizanjem kapelice obitelj Pamić imala je otkad su sagradili novu kuću. Tu je, osobito majčinu želju, gotovo sam proveo u djelo Andrej Pamić. Budući da je po profesiji vozač, a i današnji je čovjek stalno na cesti, najčešće u žurbi,  kao titulara izabrao je sv. Kristofora koji je, između ostaloga,  zaštitnik vozača i putnika. Kako je u tradiciji druge nedjelje svibnja hodočašće u crkvu sv. Marije Svetomore, a nakon mise blagoslov hodočasnika, vozača i automobila, blagoslov kapelice sv. Kristofora u Pamićima u popodnevnim satima bio je na tragu blagdana.

Župnik je uvodno spomenuo nekoliko zanimljivosti iz života titulara kapelice. Sv. Kristofor bio jedan od najpopularnijih svetaca u srednjem vijeku. Njemu u čast gradili su kako na Istoku tako i na Zapadu brojne crkve i samostane. Primjerice, u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u atriju crkve dočekuje nas velik kip sv. Kristofora. Na Istoku ga slave 9. svibnja, a na Zapadu 27. srpnja. Njegovo ime na grčkom glasi Khristophoros što u prijevodu znači Kristonoša, prema Hristos (Krist) i fero (nosim), onaj koji nosi Krista. Živo je u III. stoljeću u pokrajini Liciniji, današnja Mala Azija. Zaštitnik je vozača, putnika i svih onih koji obavljaju teške i opasne poslove. Svetog Kristofora prikazuju kao diva koji opirući se o golemi palmin štap preko nabujale rijeke nosi na ramenu Dijete Isusa. Naime, prema jednoj pobožnoj tradiciji želio je pronaći najmoćnijeg vladara na svijetu kojemu bi služio i pokoravao se. U svom traženju, po savjetu sveta pustinjaka na kojeg se namjerio i koji ga pouči kršćanstvu pomagao je ljudima prijeći nabujalu rijeku – prenosio je na ramenima ljude preko opasne rijeke. Došao mu je tako i dječačić s molbom da ga prenese prijeko. No, težina djeteta oko vrata postala je teška poput stijene i div se smatrao izgubljenim. Zavapio je Isusu i sretno stigavši na drugu obalu dječak mu je otkrio: na leđima nisi nosio samo čitav svijet, već i onoga koji ga je stvorio. Ja sam Krist, tvoj kralj. Radostan što je napokon pronašao Gospodara kojeg je tražio stao je obilaziti gradove i tješiti progonjene kršćane.

 

Župnik je čestitao mladom majstoru Andreju i obitelji Pamić na lijepom zdanju. Kapelica je vješto utkana u dvorišni zid s desne strane njihova dvorišnog ulaza te ograđena pretprostorom. Nosi natpis koji se najčešće može naći pod slikom/likom sv. Kristofora ili na ulazima u srednjovjekovne gradove koji su nerijetko imali svečev prikaz, a glasi: „Tko pogleda lik Sv. Kristofora, toga dana neće ga shrvati nikakva nemoć.“ Neka bude podsjetnik i vama, svima onima koji će k vama doći, svim prolaznicima na duhovne vrjednote, poziv na molitvu, poziv na nasljedovanje svetaca, onih koji su Krista vjerno slijedili, istaknuo je župnik Rovis prilikom blagoslova novoga kipa i kapelice. Inače, to je druga blagoslovljena kapelica u tekućoj godini, a u pripremi je knjiga o svim kapelicama župe sv. Mihovila, podsjetio je vlč. Rovis.

Nakon obreda blagoslova obitelj je u svom dvorištu okupljene vjernike počastila pićem i kolačima. Ujedno svi su sudionici kao uspomenu dobili spomen sličicu s prikazom novoblagoslovljene kapelice sv. Kristofora. (np)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.