Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Blagoslov kapelice sv. Kristofora u Pamićima

Na sedmu vazmenu nedjelju 13. svibnja 2018., Majčin dan i 101. obljetnicu Gospinih ukazanja u Fatimi župnik vlč. Jordan Rovis blagoslovio je novosagrađenu kapelicu koju je u Pamićima u čast sv. Kristofora podigla obitelj Pamić. Uz dvije crkve (Sv. Leopolda i Kraljice Obitelji) to je četvrta kapelica u tome selu, a 118. u župi sv. Mihovila u Žminju i jedina posvećena ovome svecu.

Želju za podizanjem kapelice obitelj Pamić imala je otkad su sagradili novu kuću. Tu je, osobito majčinu želju, gotovo sam proveo u djelo Andrej Pamić. Budući da je po profesiji vozač, a i današnji je čovjek stalno na cesti, najčešće u žurbi,  kao titulara izabrao je sv. Kristofora koji je, između ostaloga,  zaštitnik vozača i putnika. Kako je u tradiciji druge nedjelje svibnja hodočašće u crkvu sv. Marije Svetomore, a nakon mise blagoslov hodočasnika, vozača i automobila, blagoslov kapelice sv. Kristofora u Pamićima u popodnevnim satima bio je na tragu blagdana.

Župnik je uvodno spomenuo nekoliko zanimljivosti iz života titulara kapelice. Sv. Kristofor bio jedan od najpopularnijih svetaca u srednjem vijeku. Njemu u čast gradili su kako na Istoku tako i na Zapadu brojne crkve i samostane. Primjerice, u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u atriju crkve dočekuje nas velik kip sv. Kristofora. Na Istoku ga slave 9. svibnja, a na Zapadu 27. srpnja. Njegovo ime na grčkom glasi Khristophoros što u prijevodu znači Kristonoša, prema Hristos (Krist) i fero (nosim), onaj koji nosi Krista. Živo je u III. stoljeću u pokrajini Liciniji, današnja Mala Azija. Zaštitnik je vozača, putnika i svih onih koji obavljaju teške i opasne poslove. Svetog Kristofora prikazuju kao diva koji opirući se o golemi palmin štap preko nabujale rijeke nosi na ramenu Dijete Isusa. Naime, prema jednoj pobožnoj tradiciji želio je pronaći najmoćnijeg vladara na svijetu kojemu bi služio i pokoravao se. U svom traženju, po savjetu sveta pustinjaka na kojeg se namjerio i koji ga pouči kršćanstvu pomagao je ljudima prijeći nabujalu rijeku – prenosio je na ramenima ljude preko opasne rijeke. Došao mu je tako i dječačić s molbom da ga prenese prijeko. No, težina djeteta oko vrata postala je teška poput stijene i div se smatrao izgubljenim. Zavapio je Isusu i sretno stigavši na drugu obalu dječak mu je otkrio: na leđima nisi nosio samo čitav svijet, već i onoga koji ga je stvorio. Ja sam Krist, tvoj kralj. Radostan što je napokon pronašao Gospodara kojeg je tražio stao je obilaziti gradove i tješiti progonjene kršćane.

 

Župnik je čestitao mladom majstoru Andreju i obitelji Pamić na lijepom zdanju. Kapelica je vješto utkana u dvorišni zid s desne strane njihova dvorišnog ulaza te ograđena pretprostorom. Nosi natpis koji se najčešće može naći pod slikom/likom sv. Kristofora ili na ulazima u srednjovjekovne gradove koji su nerijetko imali svečev prikaz, a glasi: „Tko pogleda lik Sv. Kristofora, toga dana neće ga shrvati nikakva nemoć.“ Neka bude podsjetnik i vama, svima onima koji će k vama doći, svim prolaznicima na duhovne vrjednote, poziv na molitvu, poziv na nasljedovanje svetaca, onih koji su Krista vjerno slijedili, istaknuo je župnik Rovis prilikom blagoslova novoga kipa i kapelice. Inače, to je druga blagoslovljena kapelica u tekućoj godini, a u pripremi je knjiga o svim kapelicama župe sv. Mihovila, podsjetio je vlč. Rovis.

Nakon obreda blagoslova obitelj je u svom dvorištu okupljene vjernike počastila pićem i kolačima. Ujedno svi su sudionici kao uspomenu dobili spomen sličicu s prikazom novoblagoslovljene kapelice sv. Kristofora. (np)

Najave