Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Premijera glazbeno – poetskog recitala bl. Stepincu u čast

U Puli održan glazbeno poetski recital bl. Alojziju Stepincu u čast „Svjetlo na putu života“.

U petak, 9. veljače, u predvečerje blagdana bl. Alojzija Stepinca, u župnoj dvorani pulske Župe sv. Ivana Krstitelja održana je premijera glazbeno – poetskog recitala u čast bl. kardinalu Alojziju Stepincu pod naslovom „Svjetlo na putu života“.

Autor glazbe je rovinjski kantautor Davor Terzić, koji je izveo svih 10 pjesama tijekom večeri, a u tekstualnom dijelu ulogu naratora je čitala njegova supruga Vesna, dok je tekstove blaženog kardinala čitao Stjepan Lukavečki.

Uvodni pozdrav i riječ dobrodošlice publici je uputio župnik domaćin o. Đuro Hontić koji je između ostalog naglasio kako je blaženi kardinal slika „šuteće i trpeće Crkve“.

Izvođači su, veoma sugestivnom interpretacijom glazbe i pročitanih tekstova proveli publiku kroz životopis bl. Kardinala Alojzija Stepinca, s naglaskom upravo na njegovo djelovanje u tim nadasve teškim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća. Recital je popraćen prigodnom power point prezentacijom s fotografijama Blaženika. Recital je nastao prema knjizi „Svjetlo na putu života“ čiji su autori Hugh Christopher Barbour i mons. Juraj Batelja.

Svaki put kada sam dolazio u Zagreb, još i prije obraćenja, obavezno sam otišao u katedralu na kardinalov grob, to je stvorilo jednu posebnu povezanost. Kasnije sudjelujući kroz niz godina na Festivalu duhovne glazbe „Stepinčeve note“ jednostavno se rodila potreba da za svaku godinu napišem jednu novu pjesmu te je i to dijelom dovelo do realizacije ovog glazbeno – poetskog recitala, rekao je Davor Terzić.

Program je završen molitvom za zagovor bl. Kardinala Stepinca te pjesmom „In te Domine speravi“.

 

 

Najave