Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

U čast sv. Marije de Mattias

Župa sv. Martina u Vrsaru,  od 1.  do 3. veljače 2018., proslavila je rođenje sv. Marije de Mattias. Kako u samoj župi, časne sestre s. Benita Antolović i s. Vladimira Galir, Klanjateljice Krvi Kristove, djeluju dugi niz godina, župljanima je čast proslaviti rođendan utemeljiteljice tog reda.

Kroz trodnevnicu, koje su trajala od četvrtka 1. veljače do subote 3. veljače, župljani su u velikom broju molili krunicu Krvi Kristove, razmatrali svetopisamske tekstove, te upoznavali  život svete Marije de Mattias. Trodnevnica je završila slavljem svete mise koju je predvodio župnik Lino Zohil, a koncelebrirao je p. Drago Marić.

Marija De Mattias (Vallecorsa, 4. 2. 1805. – Rim, 20. 8. 1866.), utemeljiteljica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, proglašena je blaženom 1950. i svetom 18. 5. 2003. u Rimu.

Družba sestara Klanjateljica Krvi Kristove osnovana je 1834. godine u Acutu (Italija). Povijest Družbe započinje s njezinom utemeljiteljicom sv. Marijom De Mattias (1805. – 1866.). Prije dva stoljeća ona je krenula u veliku avanturu i ostvarivanje Božjeg djela proizašlog iz njezine duboke kontemplacije i uranjanja u otajstvo Krvi raspetoga Krista. Kontemplacija i klanjanje cijeni našeg spasenja ponijele su je tisućama duša – s nakanom da im pokaže vrijednost i moć te Krvi – dajući sve svoje snage u radu na promicanju dostojanstva osobe. Klanateljice Krvi Kristove djeluju i na području Hrvatske s Centrom Regije u Zagrebu.

Centar Regije Zagreb nalazi se u Regionalnoj kući u Zagrebu. Sestre Regije Zagreb žive i djeluju u 36 zajednica na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Australije. Župa Vrsar ima čast što može živjeti i uživati posvećeni život dviju članica toga reda, te učeći od njih, iskazivati čast presvetoj Krvi Kristovoj. (Kadić Valentina, vjeroučiteljica)

Najave