Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

Vodnjan: Predstavljene relikvije još 12 svetaca

U četvrtak, 1. veljače 2018., vodnjanska Župa sv. Blaža organizirala je konferenciju za medije na kojoj je, uz najavu blagdana patrona župe i grada, predstavljen najnoviji pronalazak iz riznice relikvija te župe, relikvije još 12 svetaca. Na konferenciji su govorili vodnjanski gradonačelnik Claudio Vitasović i vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić. Prema riječima župnika, pronađeni su ostatci sv. Klaudija, sv. Barbare vojnika, sv. Ligorija grčkog pustinjaka, sv. Kandide Rimske djevice i mučenice, sv. Kordule djevice i mučenice, sv. Teofana mučenika, sv. Cecilije djevice i mučenice, sv. Hermoge grčkog mučenika, sv. Valentina svećenika, sv. Fulgencija biskupa, sv. Aleksandra mučenika i sv. Huberta biskupa mučenika.  

Gradonačelnik  Vitasović je naglasio dobru suradnju Grada Vodnjana s Župom sv. Blaža, Porečkom i Pulskom biskupijom te Ministarstvom kulture u projektima očuvanja sakralne baštine. Spomenuo je projekt sanacije zvonika, inače najvišeg zvonika u Istri, te izrazio zadovoljstvo suradnjom navedenih institucija u tom i drugim projektima obnove i očuvanja kulturne i sakralne baštine.

Župnik Jelenić je istaknuo kako se o 200-toj obljetnici prijenosa relikvija iz Venecije u Vodnjan željelo provesti kanonsku rekogniciju i antropološku obradu posljednjeg dijela relikvija koji su se nalazili u pet preostalih još neotvorenih sarkofaga. Otvaranjem tih sarkofaga dovršena je i inventarizacija bogate riznice relikvija u posjedu vodnjanske župe. Župnik je istaknuo kako je provedbu projekta odobrio mjesni ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša. Radovi su započeli 15. listopada 2017. te su provedeni kroz tjedan dana intenzivnog rada, in situ, u župnoj dvorani u sklopu župne crkve, jer se, naglasio je župnik, relikvije ne smiju prevoziti iz sjedišta bez dozvole Svete Stolice. Župnik je nadalje izvijestio kako su u timu sudjelovali: načelnik Centra „Ivan Vučetić za forenzička istraživanja i vještačenja MUP-a u Zagrebu, stalni sudski vještak doc. dr. sc. Gordan Mršić, dr. sc. Zdravka Hincak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, vlč. mr. Ilija Jakovljević kao biskupov opunomoćenik, viši kriminalistički tehničar Zoran Ferenček, također iz Centra „Ivan Vučetić“ te župnik Jelenić. U sedam radnih dana obrađeno je pet sarkofaga i napravljeno oko 5000 digitalnih fotografija.

Tijekom press konferencije održana je i projekcija dokumentarnog filma, autora Danila Dragosavca, u kojem je prikazan tijek radova antropološke obrade provedene kroz tih sedam dana.

Župnik je potom detaljno izložio sadržaj pronađen u pet sarkofaga. Osim raznih dijelova skeleta spomenutih Božjih ugodnika u sarkofagu broj tri, osim posmrtnih ostataka sv. Kandide Rimske pronađeno je odijelo pape Inocenta XII., jedan par ženskih kožnih cipela te jedna zastava. Te je predmete preuzeo Hrvatski restauratorski zavod. Župnik je nadalje istaknuo potrebu veće i bolje valorizacije relikvija koje posjeduje vodnjanska župa donijevši neke povijesne primjere koliko su pozornosti crkveni poglavari u povijesti pridavali njihovom čuvanju i čašćenju. Najavio je održavanje niza događaja u sklopu obilježavanja 200. obljetnice donošenja relikvija iz Venecije, te poželio prisutnost hrvatskog episkopata i svekolike hrvatske javnosti na zatvaranju jubilarne godine prigodom proslave sv. Blaža 2019. Napomenuo je kako bi dostojna prezentacija i valorizacija relikvija trebao biti nacionalni projekt za koje župa nema ni financijske mogućnosti ni autoritet, no istaknuo je, hrvatska se Crkva previše olako odnosi prema vodnjanskim relikvijama. Univerzalna Crkva smatra relikvije duhovnim blagom čovječanstva, rekao je nadalje župnik te je citirao dio dokumenta Kongregacije za kauze svetih o autentičnosti i čuvanju relikvija u kojem  se nalaže da „relikvije imaju biti čuvane i smještene na mjestima koja jamče sigurnost, poštuju svetost i potiču štovanje“, to je ono što vodnjanska župa desetljećima čini, rekoa je župnik te istaknuo u tome i suodgovornost nacionalne Crkve.

Župnik je nadalje najavio, u lipnju ove godine, održavanje simpozija na temu „Povijest relikvija u Vodnjanu“ te predstavljanje dviju knjige: kolor monografije o svim relikvijarima i relikvijama „Sanctarium Adignani“ i knjige „Znanstvena obrada vodnjanskih relikvija“.

Istaknuo je potom nedostatak mjesta za dostojno izlaganje relikvija te ponovio već spominjanu temu izgradnje kripte nadomak župne crkve za što je projekt već prethodno predstavljen.

Po završetku konferencije za medije okupljeni novinari su imali prigodu fotografirati novo izložene relikvije.

Najave