Petak, 29 ožujka, 2024
Kultura i tradicijaNovosti

Predstavljena monografija o žminjskoj crkvi sv. Mihovila

U nedjelju, 26. studenog 2017. godine, o blagdanu Krista Kralja, u Žminju je, u skladu s bogatom publicističkom tradicijom tog mjesta i župe, predstavljeno još jedno kapitalno djelo, monografija „Crkva sv. Mihovila Arkanđela u Žminju“, u prigodi proslave 300. obljetnice kako je ta crkva poprimila današnje obličje.

Tom su značajnom kulturnom zbivanju nazočili biskup u miru mons. Ivan Milovan, kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, općinski načelnik Željko Plavčić, čelne osobe obrazovnih i drugih institucija Žminja te brojni  žitelji Žminja kao i mnogi drugi koje je ova knjiga već samom najavom zainteresirala. Predstavljanje je započelo pjesmom „Uđite s hvalama“ u izvedbi župnoga zbora. Uvodne pozdrave uvaženim gostima, autorima te svima okupljenima izrekao je žminjski župnik vlč. Jordan Rovis. On je ujedno iznio kratki pregled bogatog sadržaja knjige koja izuzetnom sveobuhvatnošću donosi vrijedan multidisciplinarni pristup različitim aspektima povijesti i stanja toga sakralnoga zdanja. Pjesnikinja Nada Galant pročitala je prigodno svoju dijalektalnu pjesmu „Svietemu Mihovilu“. O geostrateškoj važnosti žminjskoga područja još od rimskih vremena govorio je arheolog i povjesničar umjetnosti Marino Baldini. Osvrnuo se na umjetničke vrijednost koje ta crkva krije te spomenuo i vrijedno liturgijsko ruho koje se ondje čuva. On je naglasio vrijednost monografije, koja izuzetno stručno i kompetentno donosi prikaz onoga što su brojne generacije žitelja Žminja gradile zajedno sa svojim duhovnim pastirima. Prof. dr. sc. Miroslav Bertoša s okupljenom je publikom podijelio svoj doživljaj susreta s tom monografijom, istaknuvši kako je clavis za razumijevanje toga djela upravo prva rečenica koju je u uvodu napisao župnik, vlč. Jordan Rovis: „Žminjski je čovjek od pamtivijeka bio povezan s Crkvom.“ U tom kontekstu istaknuo je svoj duboki doživljaj Žminja kao otoka vjere. Govoreći nadalje o djelu istaknuo je pohvalu tekstu urednika izdanja Elvisa Orbanića, istaknuvši stručnost i snagu erudicije koju je unio u pregled arhivskih dokumenata, impresivne građe o biskupskim vizitacijama, koja predstavlja svekoliki dokument o Istri u tome vremenu. Spomenuo je nadalje i isusovca Franju Ksavera Rovisa koje je kao genius loci koordinirao gradnju crkve prenijevši u nju dio arhitektonske raskoši isusovačkih sakralnih zdanja. Prof. Bertoša je zaključio istaknuvši kako se, uz sve ostale vrijedne aspekte predstavljenog djela, napose vidi da iz te knjige izbija jedan dubinski osjećaj vjere. Nakon još jedne glazbene izvedbe župnoga zbora, o knjizi je govorio grafički urednik David Ivić. On je istaknuo nadu da će ova lijepa ‘kockica u mozaiku’ žminjskog književnog stvaralaštava pronaći svoje mjesto u svakome žminjskome domu. Osvrnuo se na proces stvaranja knjige te osjećaj radosnog iščekivanja dolaska knjige iz tiskare. Zahvalio je uredništvu knjige na lijepoj suradnji te pozvao okupljene da što prije nabave svoj primjerak knjige od sveukupno 700 koliko ih je u prvoj nakladi tiskano.  

Na kraju se je okupljenima obratio i glavni urednik knjige, dr. sc. Elvis Orbanić. On se prisjetio pokretanja ideje projekta monografije o žminjskoj crkvi sredinom protekle godine te uključivanje i opsežan rad svih autora i suradnika. „Kao uredniku, potpomognutom nekolicinom samozatajnih ali talentiranih i marnih sužupljana kao članova uredničkog odbra, poimenice: Nada Galant, Nela Peteh, Jordan Rovis i Vilma Zohil,  i kao koordinatoru bilo mi je uistinu zadovoljstvo surađivati sa svima, a poglavito s autorima čija imena želim na ovome mjestu istaknuti abecednim redom: prof. dr. sc. Marijan Bradanović, .prof. Iva Jazbec Tomaić, prof. Mateja Jerman, prof. dr. Nina Kudiš, akademik Andrija Mutnjaković, prof. Nataša Nefat i doc. dr. Damir Tulić“, istaknuo je Orbanić. Osvrnuo se na sam proces stvaranja tog vrijednog djela te istaknuo zahvalnost osobama i institucijama koje su podržale projekt, „ugodna mi je dužnost i osobno zahvaliti financijskoj podršci Istarske županije, poglavito prof. Vladimiru Torbici pročelniku za kulturu koji je i ovog puta pokazao razumijevanje te se i sam informirao kako napreduje knjiga. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo nam je podršku za tiskanje knjige što nas također čini ponosnima jer je time ova naša žminjska monografija prepoznata kao znanstveno djelo. Dakako da naše zahvale idu i Općini Žminj te gospodinu načelniku Plavčiću i njegovom zamjeniku gospodinu Ermanu na susretljivosti. Bez našeg župnika vlč. Rovisa koji je pokretač i nakladnik, monografije ne bi bilo. Hvala na osjećaju za kulturu koju ustrajno njegujete u našoj i Vašoj župi“, rekao je glavni urednik izdanja.

„Na samome kraju želio bih podsjetiti sve okupljene da je u samo zadnjih 300 godina u Žminju djelovao niz od 24 župnika od Santeta Rovisa do Jordana Rovisa koji su imali i nemali broj suradnika svećenika. Kada bi zidovi ove crkve mogli progovoriti ili barem odraziti sve njihove glasove večeras, siguran sam da to nebi bila nikakva kakofonija, nikakav žamor već skladan pjev hvale Gospodinu na stoljećima dugoj tradiciji molitve, Nade, Milosrđa i Ljubavi i sve to pod osobitom paskom i ravnanjem arkanđela Mihovila.

Neka ova knjiga bude i jedan vid priznanja svim našim prošlim dušobrižnicima kao i precima od kojih smo naslijedili ovo zdanje vjere, kulture i identiteta; a budućim pokoljenjima na trajnu memoriju i smjerokaz“, zaključio je Orbanić.

Nakladnici knjige su Župa sv. Mihovila Arkanđela Žminj te tvrtka Santinini d.o.o. iz Žminja. Uz profesora emeritusa dr. sc. Miroslava Bertošu druga recenzentica bila je izv. prof. dr. sc. Dubravka Botica. Po završetku predstavljanja uvaženim uzvanicima i autorima uručen je primjerak knjige.

Najave